Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. czy oprócz demasoni sa jakies pionowo-paskowe gatunki, których samice sa porównywalnie ladne do samcow? (zakładam demasoni odpada ze względu na poziom agresji w malej grupie i diete stricte roslinna?)

Nie piszę co ma mieć w akwarium tylko odpowiadam na pytanie.

Opublikowano

1. czy oprócz demasoni sa jakies pionowo-paskowe gatunki, których samice sa porównywalnie ladne do samcow? (zakładam demasoni odpada ze względu na poziom agresji w malej grupie i diete stricte roslinna?)

Wydaje mi się, że możesz mieć w swojej obsadzie nawet demasoni ale wtedy musiałbyś iśc na kompromisowa dietę roślinną. Masz w planach komplecik 3 x peryfitonożerca uzupełniający dietę planktonem i 1x peryfitonożerca. Roślinożerca spowodował by, że dieta musiała by iść wyraźnie w kierunku diety roślinnej a składniki mięsne nie powinny przekraczać 1/3 składników zwierzecych. jednak przy takiej ilości gatunków masz na demasoni po prostu zbyt mało miejsca. Odpowiednim gatunkiem wydają się być 2 gatunki elongatusów: najlepszy bo tożsamy dietetycznie jest Pseudotropheus sp. elongatus ornatus a mniej roślinożerny Pseudotrophreus sp. elongatus ornatus Tanzania ( zwany też ornatus Likoma czy Luhuchi ), przy tym drugim te same uwagi co przy demasoni z tym, ze możesz spokojnie sformować harem 1+3-4.

2. pulpicana odrzuciles, bo jest za terytorialny do tej obsady? czy gdyby wymienić socolofi na acei, to pulpican już moglby być?

Odrzuciłem go bo jest typowym terytorialistą a o brzydkich samicach nie wspomnę ;). Jeśli miałbyś acei to mógłbyś mieć pulpican.

3. e. mphanga vs. e. chewere - roznice glownie wizualne, czy również inne (np. dieta / terytorializm)

Chewere jest wyraźnie mocniejszy, troszkę bardziej terytorialny no i bardziej mięsożerny.

• Dziękuję 1
Opublikowano

5 gatunków - będzie ciekawie.

W grupie tak mocnych ryb jakimi są P. maingano, P. socolofi, M.e.red-red i M. msobo, taki P. e. mpanga może mieć problem z wybarwieniem ( będzie zdominowany ).

M. e. chewere - powinna dać sobie lepiej radę w takim towarzystwie.

Z msobo również możesz mieć szaraka jeżeli trafisz na słabszego samca, więc jeżeli będziesz się decydował na jego zakup - proponuję Ci - kup ich więcej, to będziesz miał z czego wybrać.

Szkoda, że w Polsce nie ma Metriaclimy sp. "dolphin" Manda - byłaby to niezła alternatywa dla demasoni.

• Dziękuję 1
Opublikowano

W Anglii były w ofercie i sądzę że ta ryba sporadycznie pojawia się w Aqua-Treff. Można popytać w Aquaafrika

-- dołączony post:

P. e. mpanga może mieć problem z wybarwieniem ( będzie zdominowany ).

M. e. chewere - powinna dać sobie lepiej radę w takim towarzystwie.

Proponuję mphanga, gdyż trzecia silna i bardziej terytorialna ryba plus red, który bywa różny mógłby uniemożliwić obranie Rewiru. Maingano terytorialny nie jest, red red jest oderwany od substratu ale samiec czasem bywa terytorialny. Msobo i socolofi to ściśle terytorialiści. Obawiam się więc, że chewere majacy terytorialnym na podobnym poziomie co red będzie jeszcze jednym silnym samcem do podziału tortu zwanego dnem.phanga jest delikatniejszy o słabszy ale generalnie nawet w silniejszych obsadach potrafił prezentować odpowiednie ubarwienie. Istnieje oczywiście ryzyko ale one przy puszczając zawsze istnieje ☺

• Dziękuję 1
Opublikowano
... Istnieje oczywiście ryzyko ale one przy puszczając zawsze istnieje ☺

Wg mnie, ten piąty gatunek nie jest potrzebny, ale... łatwiej jest zredukować niż dołożyć.

Na cokolwiek się zdecydujesz -życie i czas to zweryfikuje.

• Dziękuję 2
Opublikowano

dzieki wielkie wszystkim za sugestie i rady, musze na spokojnie wybrac teraz, jak juz to zrobie, to pozwole sobie jeszcze dopytac Was o ilosc przy zakupie i docelowa. mam nadzieje byc w piatek w hodowli na Slowacji i moze na zywo obejrzec niektore z tych gatunkow (nie wszystkie juz widzialem).

ta m. manda jest fajna... gdybym ja jakos zdobyl - nadalaby sie? orientujecie sie czy ktos z klubowiczow ja hoduje?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Acryfix 192. Dzięki za odpowiedz👍
    • Zadałem podobne pytanie na innym forum i ktoś stwierdził że to bez sensu. Ale zapytam też tutaj i jeśli uważacie podobnie to proszę o wyjaśnienie dlaczego ten pomysł jest zły. Chcę mieć sumpa bez komina czy jakiegoś pudełka przelewowego. Założenie jest takie żeby wylot z filtra kubełkowego skierować do pierwszej komory sumpa-byłby on wyżej od poziomu głowicy kubełka jakieś 15-20 cm Czy to ma sens a jeśli nie to dlaczego?  
    • Hej, czy ktoś z Was używał testu jak na zdjęciu ?Czy możliwe że nie nadaje się do słodkiej wody ? Test nowy, z datą do 06.2027r.  Cztery tygodnie temu odpaliłem sumpa 240 l pod nowy zbiornik, bakterie Prodibio Biodigest i suchy pokarm co trzy dni szczypta. Badałem wodę co kilka dni testem ze zdjęcia, ale nic się nie działo. W sumie wszystko nowe, więc myślałem że potrzeba czasu. Tydzień temu zalałem nowy zbiornik 1050 litrów i połączyłem z  sumpem, dalej sypałem pokarm co trzy dni. Po czterech tygodniach od zalania sumpa, NH3 dalej niewykrywalne, więc postanowiłem trochę wspomóc się chemią i wlałem 2ml wody amoniakalnej. Ku mojemu zdziwieniu, test nadal pokazuje 0.  WA świeża. Żeby go przetestować, wlałem 1,5ml WA do szklanki z wodą z kranu 300ml, test pokazał ledwo 1,5mg/L. Czyli ewidentnie coś jest nie tak. Niby ten test ma mierzyć całkowity amoniak NH3 i NH4. A w opisie aukcji, była informacja że nadaje się do wody słodkiej i słonej. NO2 i NO3 zmierzyłem tylko na początku, bo byłem pewny że nie mam jeszcze NH3 w zbiorniku więc nie ma sensu mierzyć.
    • Będzie działać. Trochę będziesz miał zabawy przy wklejaniu ścianek  Czym kleiłeś plexi?
    • Cześć, Po kilku latach filtrowania zauważyłem, że na wewnętrznej stronie rur zbiera się szlam, który od czasu do czasu jest wyrzucany zwłaszcza podczas czyszczenia mechaników. Czy ktoś z szanownych kolegów mierzył się z takim tematem?  
    • Cześć Wszystkim. Planuję budowę sumpa do akwarium 375 litrów. Ogłądałem i czytałem dużo materiałów na ten temat ale w dalszym ciągu nie wiem jak zaprojektować komory żeby spełniały swoją rolę oraz żeby sump działał prawidłowo. W załączniku zbiornik z plexi który skleiłem a na drugim zdjęciu znalazłem taki projekt i zastanawiam się czy ma on sens. Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat to będę wdzięczny.
    • Opcja pierwsza się u mnie sprawdzała ( wlot na krótszym boku wylot na dłuższym), ale wszytko zleży od układu skał.
    • Hej mam oświetlenie na diodach cree RGBW. mam ich w sumie 16 szt. podłączone są do zasilacza 24V, 10A. I do leddimmer pro (chyba wersja 1) działało 8 lat:/ Całośc lutowałem sam, a do kazdego koloru osobno lutowałem kabel (dla mnie masakra robota nie robie tago na codzień) . Co jakiś czas jakoś zahaczyłem o kabelek i musiałem go dolutowywać . W wyniku kolejnej takiej akcji gdzieś przegiołem z temperaturą lub coś zwarłem bo się całość wyłączyła na bezpieczniku(bo nie chciało mim się z prądau odłączać :/) . Aktualnie nie działa jak powinno. Jak testuje kolory to działają ale wg mnie za słabo. Do meritum... jak mam znaleźć przyczynę że coś nie świeci bez wymieniania po kolei wszystkiego?  Albo jeszcze lepiej, może zaproponujecie inny rodzaj oświetlenia najlepiej opartego na gotowych paskach led bez koniecznośći ich lutowania które podłącze do leddimmer. akwarium duże 300 na 70 na 80 Dzięki
    • Hej, na dniach będę robić filtr kasetowy dwukomorowy do akwarium 160l. Który układ wybrać żeby zachować jak największą cyrkulację wody i wydajność filtra?   Ewentualnie są jeszcze takie opcje ale tu filtr nie jest pod wzmocnieniami i musiałabym coś wymyśleć żeby nie wypływał (nie chce przyklejać) 
    • Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.