Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem od kumpla Fluvala 103 / Made in Italy/.

Nigdy nie stosowałem kubełków więc pytam : co włożyć w niestety trzy malutkie pojemniki które są wewnątrz filtra?

Opublikowano

Jeżeli ma robić za biologiczny to dobrą ceramiką biologiczną. Sera ma taką w rozsądnej cenie, aqua-szut podobną zdecydowanie taniej. A na wejście w zbiorniku dałbym gąbkę jako prefiltr.

Skoro koszyczki są tylko 3 to nie ma raczej sensu kombinowac z gresem czy czymś tam innym.

A jaka będzie konfiguracja filtrów? jaką rolę będzie spełniał ten a jaką pozostały/e?

Opublikowano

baniak 256 l pracuje na dwóch wewnętrznych filtrach Aqua szuta / filtracja mechaniczna/ ten Fluval miałby ,,robić " za biologicznego.

Wkład ten sam we wszystkie trzy komory włożyć ?

Opublikowano

Jeszcze jedna rada praktyczna - zresztą świetny wynalazek jednego z kolegów z forum, taka porada jest tu gdzieś w gąszczu wątków. Przynajmniej raz na tydzień (zależnie od stopnia zabrudzenia) tą gąbeczkę na wlocie do kubła (w akwarium) należy oczyścić. Można to zrobić pod wodą bieżącą ponieważ ta gąbka z założenia nie musi "chodować" bakterii, można też oczywiście w wodzie spuszczonej z akwarium w trakcie podmian. Jedynym problemem jest to, że przy wyciąganiu z wody gąbki, odpadaja z niej większe nieczystości a także potrafi wypłynąć "syfek" który zebrał się w środku. Patent kolegi jest prosty (z powodzeniem stosowałem nim nabyłem sumpa) - wkładamy do wody woreczek foliowy, nakładamy na gąbkę i wyjmujemy na zewnątrz. Syfki zostają w worku.

Opublikowano
Patent kolegi jest prosty (z powodzeniem stosowałem nim nabyłem sumpa) - wkładamy do wody woreczek foliowy, nakładamy na gąbkę i wyjmujemy na zewnątrz. Syfki zostają w worku.

Genialne w swej prostocie, tylko czemu sam wcześniej na to nie wpadłem? ;-) Właśnie wypróbowałem to w praktyce.