Jump to content

Power LED i soczewki - krótka zabawa

pietach

Recommended Posts

Witam.

Zrobiłem sobie mały eksperyment i zabawę z soczewkami.

Jako, że dużo jest lamp DIY z soczewkami to ciężko znaleźć zdjęcie jakie są efekty.

Na próbę zmontowałem testową "lampkę" z diody PowerLed 3W oraz 3 soczewki.

Soczewki najtańsze (1zł) i tylko 3 rodzaje.

5 stopni oraz 25 stopni - jako eksperyment do zbudowania sobie latarki

60 stopni jako ewentualne późniejsze zastosowanie w akwarystyce.

Na zdjęciach odległość od ściany 40cm.

Dioda 3W (700mA) zasilana z ogniw 18650 poprzez rezystor - prąd około 500-600mA.

Sądzę, że dla tych z Was co chcą zrobić sobie klimatyczne akwarium z wąskim słupem światła i strefami mroku informacje tu zawarte okażą się przydatne.

Dioda bez soczewek.

001_zpsurfkyopy.jpg

Soczewka 5 stopni

003-5_zpscydkqgz2.jpg

Soczewka 25 stopni

002-25_zpstpyjiz42.jpg

Soczewka 60 stopni

004-60_zpsum0kdcdo.jpg

005_zpscrd7oixp.jpg

006_zps9xfj9vhx.jpg

008_zpsqmrg1ctg.jpg

A tak wygląda moje akwarium 120cm na 4 ledach 3W soczewka 45 lub 60 stopni nie pamiętam dokładnie bo zamawialem kilka i testowałem różne opcję :-)

2cz5vf8.jpg

s1460m.jpg

Jakość zdjęć kiepska bo telefonem robione. Drugie zdjęcie trochę za duże iso było. Faktycznie piasek aż tak bardzo nie odbija światła. Ja jestem z tego oświetlenia zadowolony. 12W światła mi wystarcza. Od sierpnia ledów nie wymieniałem! Wilgoć im nie przeszkadza :-) myślę tylko żeby dołożyć ledy niebieskie i czerwone ale to już bez soczewki ewentualnie trochę większy kąt. Co do radiatorów mam znacznie znacznie mniejsze :-)

• 9 months later...

Jeśli pytasz o moje ledy to działają już 18 miesięcy bez problemów :) postaram się w najbliższym czasie zrobić fotki i tu wrzucić. Radiatorki mam znacznie mniejsze niż te w 1 poście, a i wilgoć jak widać nie przeszkadza w działaniu ledów :)

takie mam u siebie:

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=radiator+aluminiowy+35x35&bmatch=base-relevance-uni-1-1-0229

Jeśli pytasz o moje ledy to działają już 18 miesięcy bez problemów :) postaram się w najbliższym czasie zrobić fotki i tu wrzucić.

Fajnie by było, właśnie czeka mnie uszczelnianie, bo efekt wyszedł zamierzony ;)

Radiatorki mam znacznie mniejsze niż te w 1 poście, a i wilgoć jak widać nie przeszkadza w działaniu ledów :)

Ja zastosowałem trochę bardziej rozbudowane radiatory, możesz rzucić okiem w moim temacie: http://forum.klub-malawi.pl/efekt-swiatla-wpadajacego-jaskini-4x3w-power-t27042.html