Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

moje planowane akwa uroslo z 300 do 375 l :) 150x50x50

zastanawiam sie nad obsada, wczesniej myslalem o mbuna, z ktora mialem kiluketnie doswiadczenie, ale juz z 10 lat temu. chcialem powrocic, ale im wiecej czytam, tym wiecej zastanawiam sie czy nie "sprobowac czegos nowego". mam pare pytan - bede wdzieczny za rady

1. co powiecie na obasade

- p. mdoka white leaps

- yellowek

- c. borleyi kadango?

2. czy zamiast c.b. kadango mozna byloby p.t. boadzulu red? ktory lepszy?

3. czy moge sie "uprzeć" i dodac aulonke do tego zestawu i mojego akwa? ktora zeby pasowala najlepiej?

4. w jakich ilosciach samiec - samica zaplanowac te obsade (w wersji bez i ew. z aulonkami)?

5. i na koniec najwiekszy dylemat: generalnie mbuna vs. non-mbuna. te 10 lat temu strasznie podabaly mi sie mbuna ze swoja zywiolowoscia. rewiry, przetasowania hierarchii, caly czas cos sie dzialo. czy takie przejscie na (prawie) non-mbune nie bedzie "wiało nuda" z tej perspektywy? chcialbym aby akwa przyciagalo zachowaniami, z jednej strony chce zobaczyc cos nowego, nie isc w sztampe, ale jeszcze bardziej nie chcialbym akwa w ktorym nic sie nie dzieje. pomozcie rada co wybrac :)

wielkie dzieki

karol

Opublikowano
1. co powiecie na obasade - p. mdoka white leaps - yellowek - c. borleyi kadango?

1/ Placidochromis phenochilus Mdoka white lips - jako ryba A - stadko z ładnymi samicami - 6sztuk - raczej bliżej dna, niebieski+niebieski.

2/ Labidochromis caeruleus - jako ryba C - harem z ładnymi samicami - 1+3 - skalniak, żółty+żółty

..... teraz jesteś w momencie, że nie nasz jeszcze żadnych brzydkich samic i masz swobodę wyboru.....

3/ Trzecia ryba spośród ryb B - harem z dowolnymi samicami - to co Ci się podoba, najlepiej toniowiec - IMHO Copadichromis np. B4 lub B5

- c. borleyi kadango?

IMHO za duży

p.t. boadzulu red?

czyli B6 - jest w artykule, ale zastanawiam się czy przy następnej zmianie nie wprowadzić uwagi, że do 160x60x60 - OK, a do 150x50x50 - już trochę za duży - tutaj ciekawy jestem opinii Harisimi'ego, z którego rekomendacji ryba jest w artykule.

Pozdrawiam i życzę akwarystycznego nosa.

Opublikowano

Wątek oczywiście czytałem, pomysł na non mbune tudzież rozważane gatunki w dużej mierze opierają się właśnie na nim, teraz chciałem skonsultować już bardziej konkretne pytania / wątpliwości. Swoją drogą dołączam się do podziękowań za ten wątek, początkującym nonmbunistom bardzo pomaga i pewnie nie jedno akwarium dzięki niemu stanęło :)

B4 i B5 b. ładne, ale jako że planuje White łezka, to chciałem jeszcze jakoś inny kolor dodać, stąd pytanie o c.B. kadango i p.t.boadzulu red. Da radę któryś czy lepiej zrezygnować?

-- dołączony post:

White łezka choć też ładnie ;) to efekt autokorekty leaps w telefonie :)