Skocz do zawartości

Malawi bez Sinic i Okrzemek czyli Malawi na "Zielono"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie potwierdziło się ze krzemiany zostały zjedzone same przez okrzemka. Bez dodawania atramentu. Wystarczy NGBC, ograniczenie podmian i tydzień życia dla rozwoju okrzemków

Być może to także dobra droga. Najpierw mieć okrzemki bez podmian wody by się ich pozbyć bez atramentu. Jeśli tak - to teza warta oddzielnego opisu w nowym temacie.

Możesz tą tezę podeprzeć jakimiś pomiarami SiO2 . czyli ile kranówa, baniak po starcie i teraz jak rozumiem już bez okrzemka. Może się okazać że już same biopolimery otwierają nowe możliwości walki z tym glonem.

Opublikowano
Jeśli tak - to teza warta oddzielnego opisu w nowym temacie.
Ale to fakt potwierdzony wielokrotnie okrzemki zużywają krzemiany, jeśli ich w w wodzie zabraknie to te glony nie są w stanie się rozwijać. Wystarczy doprowadzić do stanu gdzie dekoracje pokryją się innymi glonami a okrzemki nie powrócą, nawet gdy dostarczymy im nowej porcji krzemianów wraz z podmienianą wodą (po prostu nie będą miały gdzie rosnąć). Oczywiście nie znikną całkowicie z akwarium (i bardzo dobrze) ale będą zauważalne na szybach i ew. czyszczonych dekoracjach (te elementy i tak czyścimy).

Pomijam fakt osób które irytują jakiekolwiek glony bo oni chyba pomylili "biotopy" ;).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jestem po 4 dawkach po 7ml dodawane co dwa dni niestety SIO2 nie spada :(

Dwa tygodnie woda nie podmieniana bo NGBC zaczął działać.

Kamienie całe w okrzemku.

Opublikowano
Mam prawie tak samo. Wodę wymieniłem po 1 miesiącu bo No3 urosło do 40-50 ppi. SiO2 spada Jest już prawie w skali Dodaje jeszcze Planta Gainer classic aby odżywić krasnorosty. PO4 - 0000000
Ale na twojej fotce nie widzę abyś miał problem z okrzemkami :)
Opublikowano
U mnie już wzystko działa. no3 10-15 (podmiana 2,5 tyg temu) oraz Sio2 w skali na połowie ::)

A mierzyłeś może kranówkę?

U mnie chyba nic z tego nie będzie :(