Skocz do zawartości

Malawi bez Sinic i Okrzemek czyli Malawi na "Zielono"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie juz 3 tyg po podaniu NGBC 1l dalej No3 30. Może włoże go do ostatniego korpusu?

A PO4 - 0, a SiO2 - ponad skalę. Także coś u mnie jeszcze nie chwyciło.

Pytania i odpowiedzi dlaczego nie chwyciło szukaj w temacie o NGBC a nie tutaj. Tematy co prawda powiązane, ale jednak tu pod zupełnie innym kątem. Tu założenie było że biopolimer pracuje sprawnie.

Mod zdecyduje sam czy przenieść:D

Opublikowano

U mnie od początku działania NGBC NO3 - 10 NIEZMIENNIE ! a ubyło trochę z kubła. PO4 - 0,1 wg JBL-a , a SiO2 - 0,1. Trochę zielonych glonów uciekło ale może to być akwarium rządzące się własnymi prawami bądź szamanie przez ryby bo dietę przez to że tyle glonów wyrosło uszczupliłem do dwóch karmień w ciągu dnia.

[300] Malawi

Opublikowano

3 i większe porcje. Uszczupliłem bardzo spiruline ale nie wyeliminowałem jej w 100% i to przełożyło się pewnie na większą szamę glonów zielonych. Może być tak że po prostu znikły po części same ale zauważyłem że częstooooo i to bardzo podjazd do szyby tylnej i kamieni i skubanie jest ;)

[300] Malawi

Opublikowano

Przekarmiałeś ryby stąd miałeś wysokie PO4. teraz je zbiłeś atramentem a NGBC utrzymuje Ci niskie No3. Wydaje mi się że atrament działa na krzemiany jak jest wysokie właśnie PO4. Przy zbijaniu fosforanów poprzez atrament przy okazji zabija krzemiany.

Opublikowano

Nie przekarmiałem. Dawałem 3 normalne porcje zjedzone w kilkanaście sekund (rano,popołudniu i wieczorem) i tak dawałem dwie szczypty pod rząd ale druga jak pierwsza zjedzona. Teraz daje jedną szczyptę która jest zjedzona w kilkadziesiąt sekund i koniec. I tak 2 razy dziennie.

[300] Malawi

Opublikowano

U mnie potwierdziło się ze krzemiany zostały zjedzone same przez okrzemka. Bez dodawania atramentu. Wystarczy NGBC, ograniczenie podmian i tydzień życia dla rozwoju okrzemków