Skocz do zawartości

Malawi bez Sinic i Okrzemek czyli Malawi na "Zielono"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak pisałem powyżej - zastanowił bym się czy atrament ma takie super zbawienne działanie na Sio2, skoro sam rozrost okrzemków powoduje jego znikanie z wody. Czy nie jest czasem tak, że Guban przechodząc na mniejsze podmiany pozbawił okrzemki stałego pożywienia i w ten sposób zredukował krzem i zlikwidował okrzemki. Atrament może się do tego przyczynia, jednak podejrzewam że PO4 będzie tutaj pełnić role akceleratora - to udowodnił mój test z wodą w słoiku.

Ja mam inny problem - NGBC u mnie startuje, jednak na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie przejścia na comiesięczną podmianę wody ze względu na ilość zanieczyszczeń mechanicznych w baniaku. Mam akwa 120cm, Aq2000 oraz JVP-110 + zewnętrzny biolog, w akwarium jest niezły wir a i tak mam pełno, miejsc gdzie zbierają się odchody, które eliminuje właśnie przy podmianie. Kombinuję z tą cyrkulacją a i tak jest słabo.

Opublikowano

Ja mam inny problem - NGBC u mnie startuje, jednak na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie przejścia na comiesięczną podmianę wody ze względu na ilość zanieczyszczeń mechanicznych w baniaku.. które eliminuje właśnie przy podmianie. Kombinuję z tą cyrkulacją a i tak jest słabo.

Z cyrkulacją nie ma co kombinować - niemal każdy ma problem, ja także - natomiast byś sobie zaczął wyobrażać co dziś jest niewyobrażalne to polecam to :

ODMULACZ DO AKWARIUM NA BATERIE BATERYJNY 80CM (5331458542) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/53/31/45/85/5331458542@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@53/31/45/85@@AMEPARAM@@5331458542

mam od dawna i działa świetnie zupełnie bez podmian wody:D

Opublikowano

Ad 1 - dosypałem dzisiaj do eheima 500ml. W sumie jest juz 1l na 550 l netto wody w baniaku (tak przypuszczam). Sprowadzę No3 do poziomu 10 max.

Dałem jeszcze do kubła Sera marin silicate clean aby zbić krzemiany i będę czekał :)

Zobaczymy jak te krzemiany się zachowają.

Podmiany nie robię bo mam NO3 - 35-40

-- dołączony post:

a jaki jest zasys tego odmulacza? bo mój JBL (coś podobnego) bardzo słabo ciągnie :)

Opublikowano

Ale to działa? Nie zaciąga Tobie więcej piasku niż brudów? Decco.. i czy masz dokładnie ten egzemplarz bo to wygląda na jakiegoś chińczyka do których podchodzę raczej sceptycznie..

Opublikowano

Odmulacz bateryjny mam tak długo że już nie pamiętam jakiej firmy ale mój działa świetnie i baterie wymieniałem tylko raz.

Jak zasysasz samą rurą to z gówienkami wciąga i piasek - to prawda ale jak założysz ten koronowy to u mnie tylko syf zbiera a piasku bardzo mało.

Oczywiście ten podany z allegro to przykładowy i tani . Trzeba zwracać uwagę na siłę ssania i długość rurek by był dopasowany do głębokości baniaka.

Chodziło mi raczej o pokazanie alternatywy do nie wyobrażalnej konieczności podmian i to nie z powodu wysokiego NO3 a z powodu odmulania akwarium.

Każdy ma swoją wizję stosowania atramentu i biopolimerów.

Swoją opisałem i przy niej trwam:D

Wątpię by przy obecnie już krańcowo dopuszczalnym NO3 - 35-40 mg/l udało się bez podmianek doczekać aż ruszy te nowe 500ml NGBC.

Osobiście bym nie narażał ryb na tak wysokie azotany ale to twoje ryby.

Opublikowano

No3 mierze minimum 1 dziennie także trzymam kontrolę . Jak skoczy wyżej to podmiany będą od razu. Kiedyś mierzyłem no3 w zoologicznym i mieli 80 ppi. Koszmar ale ryby zachowywały się OK. Nie dopuszczam do 50 ppi

-- dołączony post:

Dzisiaj podmianka, bo No3 skoczyło do 50 NGBC jeszcze nie wystartowało,

Wczoraj wsadziłem silicate anty i dzisiaj SiO2 dalej ponad 6

Dalej trzeba czekać :(

Opublikowano

Konrad tłumaczyłem delikatnie że nie taka kolejność ale wybacz muszę napisać wprost.

Robisz bez sensu bo biopolimer rusza 3-4 tygodnie od włożenia więc nie wytrzymasz bez podmian.

To jaki jest sens wkładać absorber Sery na SiO2 jak w podmiance dowalisz więcej niż on jest w stanie pochłonąć krzemianów.

Sera zaraz się zapełni i będzie tylko koszt do wyrzucenia.

Wyjmij tą Serę - wysusz nic jej nie będzie a włożysz jak będziesz miał na stałe NO3 -5-10 mg/l bez podmian lub raz na miesiąc.

Cierpliwości !!!!! i bez nie potrzebnych kosztów.

Opublikowano

A może koledzy którzy stosowali już "atrament" i NGBC pochwalą się czy coś zielonego wyskoczyło tak jak mi i Henrykowi. Jeśli tak można zdjęcia wklejać a wiem że kilka osób śledząc temat zastosowało to więc ciekaw jestem rezultatów.

[300] Malawi

Opublikowano

Moja relacja jest krótka.

Po raz pierwszy widzę by nurzańce pokonały tropheusy:D

Zapewne tylko dlatego że ryby tylko koszą a nie wyrywają z korzeniami jak to mają w zwyczaju pyski.

W tym nurzańcowym lesie chowają się "szczeniaczki":D

3461c0108cffec11med.jpg

przepraszam za nieco krzywe zdjęcie ale jest rano i jeszcze nic nie piłem;)