Skocz do zawartości

Malawi bez Sinic i Okrzemek czyli Malawi na "Zielono"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Konrad, miałeś problem z okrzemkami przez dłuższy okres czasu?

Miałem i mam. Brązowo, że szok. Trochę brunatne krasnorosty ale ogólnie to brązowo. Częsciowo gdzieś wychodzi jakaś zieleń ale nie na długo. Kupuje "atrament" . Z tym że PO4 u mnie jest na poziomie 0,01-0,02. (bardzo niskie) ale zbije przynajmniej krzemiany.

Powtórnie muszę zaprotestować !!!!!

Microbe Lift Phosphate Remover jest preparatem do wytrącania z wody fosforanów PO4.

Nie może być traktowany jako usuwacz krzemionki SiO2 bo to jego uboczne działanie.

Producent wyrażnie przestrzega przed przedawkowaniem preparatu przy monitorowaniu fosforanów PO4.

Odwrócenie monitoringu z ukierunkowaniem na pomiar SiO2 bez uprzedniego pomierzenia PO4 i określenia dawki "atramentu" wg tej wielkości jest nie dopuszczalne.

A czy ktoś mi wytłumaczy, co jest źródłem krzemianów w wodzie w naszych akwariach? Kranówa? Piasek?

Powracamy do słusznego spostrzeżenia eljota.

Krzemionka SiO2 to piasek i jako związek krzemu jest nie rozpuszczalna w wodzie.

To skąd te gigantyczne poziomy SiO2 w kranówie a w następstwie podmian i piasku z Castoramy - w baniakach?::rolleyes:

Przypomnę że w akwarystyce słodkowodnej dopuszczalne jest 0,2 mg/l SiO2.

Opublikowano
To skąd te gigantyczne poziomy SiO2 w kranówie a w następstwie podmian i piasku z Castoramy - w baniakach?:

Co do kranówy to z tysięcy lat jakie ma zapewne źródło tejże;) Nasze testy zapewne mierzą nie tylko SiO2 ale również inne związki krzemu (są takie które się rozpuszczają ;)) Co do piasku to chyba tylko twoje przypuszczenia IMHO błędne, bo nie pamiętam aby ktoś mierzył SiO2 przed i po jego wsypaniu do akwa.

Opublikowano

Dostosuje dawkę "atramentu" 15ml na 720l baniak i zobaczę.

Albo wrzucę na jakis czas Sera marin - silicate clear.

Wcześniej miałem wysokie PO4 ponieważ gniło mi jedzonko za tłem.. Po zrobieniu cyrkulacji (kratka wentylacyjna 10 cm średnica) fosforany są prawie nie wykrywalne.

Opublikowano
Co do kranówy to z tysięcy lat jakie ma zapewne źródło tejże;) Nasze testy zapewne mierzą nie tylko SiO2 ale również inne związki krzemu (są takie które się rozpuszczają ;)) Co do piasku to chyba tylko twoje przypuszczenia IMHO błędne, bo nie pamiętam aby ktoś mierzył SiO2 przed i po jego wsypaniu do akwa.

Darku pierwszy strzał w 10tkę drugi zupełne pudło:evil:

To się nazywa Dissolved silica oznaczany jako DSi i występuje w wodach naturalnych w trzech postaciach jako:

SiO2(OH)22−

SiO(OH)3−

Si(OH)4

i to zapewne mierzą nasze testy, choć nie mam pewności czy właśnie tylko SiO2.

Co do piachu z Castoramy to pomierzyłem i opisałem wyniki na tym forum tak dawno że już nie pamiętam szczegółów.

Można mieć zastrzeżenia do metodologii i dokładności testów kropelkowych JBLa ale robiłem to na wodzie RO/DI by nie wprowadzać błędu z kranówy.

Chyba w temacie Woda RO do walki z okrzemkami gdzieś na początku opisu.

Pamiętam tylko że piasek wprowadzał SiO2 nawet po wielu płukaniach ale w porównaniu z tym co wprowadza u wielu kranówa to było maleńko.

Choć sam wiesz że kropla przeleje wiadro i tak samo z tym piaskiem.

U jednego po startowych okrzemkach nigdy więcej - u drugiego ( mogę z pamięci kilku z forum wymienić) - stale i na maxa

No i są tacy co się pozbyli do czasu dosypania piasku - co przelało poziom krytyczny i okrzemki jak byki powróciły.

znowu chyba OT wyszło.

EDIT

Konrad teraz zupełnie inaczej - to jest właściwe podejście do stosowania "atramentu"

Opublikowano

TZN dostosowałeś dawkę nie do poziomu krzemianów a fosforanów bo 15ml atramentu na 700l wody to tak połowa tej najmniejszej dawki.

Po tym odczekaj kilka dni . Pociesz się klarem jaki ci atrament poczyni w baniaczku:D

Pomierz PO4 i SiO2 i w zależności od wyników albo daj drugą dawkę "atramentu" albo wsadz ten Sera Marin Silica Remover.

Co byś nie zrobił bez uprzedniego przejścia na podmianki raz na 3-4 tygodnie po 10-15% wody to kuracja okrzemkowa nie wytrzymie:( bo z kranówy walisz ten krzemian aż poza skalę testu.

Test jest do 6 mg/l SiO2 a moja dla przykładu kranówa ma tak pod 60 mg/l. więc jedna podmianka przywraca stan początkowy.

Opublikowano

Tak będę robił. Sprawdzę po kilku dniach SiO2 bo PO4 na pewno będzie "0" i może uda mi się zbić ten krzemian. Później wsadzę silicate Sery, a na koniec wsadzę NGBC - Nitra-Guard Bio-Cubes aby te podmianki były raz na miesiąc. I wtedy zobaczymy :)

Lublin to twarda woda (na +) ale dużo krzemianów.

Opublikowano
Tak będę robił. Sprawdzę po kilku dniach SiO2 bo PO4 na pewno będzie "0" i może uda mi się zbić ten krzemian. Później wsadzę silicate Sery, a na koniec wsadzę NGBC - Nitra-Guard Bio-Cubes aby te podmianki były raz na miesiąc. I wtedy zobaczymy :)

Lublin to twarda woda (na +) ale dużo krzemianów.

Ja bym już NGBC już dał.

[300] Malawi