Skocz do zawartości

Malawi bez Sinic i Okrzemek czyli Malawi na "Zielono"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Widać zdecydowanie za mało albo obsada za duża.

Obsadę pozostaw a sugeruję taki plan działania.

podmiana już 30% a w sobotę jak to zwykle kubłujemy powtórka.

wymienisz więc 60% wody i powinno spaść NO3 do 40 mg/l

Potem jak pisałem co tydzień przez dwa tygodnie po 30% aż zauważysz działanie NGBC.

Wtedy dopiero atrament i wychodzisz na prostą czyli luzik i podmianki raz w miesiącu po 10-15%.

Zapomniałem dodać że wczoraj obsadę zredukowałem z 26 ryb po ok 5-6cm do 16.

Dzięki za radę biorę się do roboty :)

Opublikowano

Ja mam PO4 na poziomie 0 - 0,00001 :) testy JBL a NO3 10-15max i nie mam zielono. Kiedyś miałem Po4 na poziomie 0,2 i zbijałem go właśnie :atramentem" Teraz przy takich parametrach PO4 i niskim NO3 porosły mi kamienie tylko brązowe włochate krasnorosty szantrasje. Pięknie falują ale do zielonych im brakuje... Podmiankę robiłem wczoraj a wcześniej 3 tyg temu. I chyba tak będę robił, że co 3 tyg podmianki. Dodałem tylko nawozu w płynie classic i doskonałe bakterie : AZOO SUPER BIO-BACTERIS (11w1) profilaktycznie. Z tego co przeczytałem juz dawno powinienem mieć zielono a nie tylko w nielicznych miejscach. Może te krasnorosty usunąć? Coś mi się tu nie zgadza. Dać mam tylko NGBC 1l czy atrament i kupić test na krzemiany?

A może takie coś na same krzemiany jak PO4 i NO3 mam idealne.?

https://www.akwarystyczny24.pl/kordon-phosrid-|-usuwa-fosforany-i-krzemiany-z-wody-morskiej-i-slodkiej-p-5499.html

Opublikowano
Ja mam PO4 na poziomie 0 - 0,00001 :) testy JBL a NO3 10-15max i nie mam zielono. Kiedyś miałem Po4 na poziomie 0,2 i zbijałem go właśnie :atramentem" Teraz przy takich parametrach PO4 i niskim NO3 porosły mi kamienie tylko brązowe włochate krasnorosty szantrasje. Pięknie falują ale do zielonych im brakuje... Podmiankę robiłem wczoraj a wcześniej 3 tyg temu. I chyba tak będę robił, że co 3 tyg podmianki. Dodałem tylko nawozu w płynie classic i doskonałe bakterie : AZOO SUPER BIO-BACTERIS (11w1) profilaktycznie. Z tego co przeczytałem juz dawno powinienem mieć zielono a nie tylko w nielicznych miejscach. Może te krasnorosty usunąć? Coś mi się tu nie zgadza. Dać mam tylko NGBC 1l czy atrament i kupić test na krzemiany?

A może takie coś na same krzemiany jak PO4 i NO3 mam idealne.?

https://www.akwarystyczny24.pl/kordon-phosrid-|-usuwa-fosforany-i-krzemiany-z-wody-morskiej-i-slodkiej-p-5499.html

"Atrament" też zbija SiO2 jak byś śledził wątek byś wiedział o tym że potwierdzone w akwarium jak i oczku. A w jakim celu dajesz nawóz ? Tak zielone glony owszem ale najpierw PO4 - 0,02 SiO2 - 0,1. Kiedy takie coś uzyskałem dostałem zielony glon od akwarium :D

[300] Malawi

Opublikowano

test na krzemiany kupię i wszystko się wyjaśni. A wiem, że atrament tez i zbija SiO2 gdzie nawet o tym nie wspomina producent. Zastanawia mnie tylko czy brunatno-bordowe krasnorosty dopuszczą się glonów zielonych. PO4 mam 0 (moja żona tez twierdzi, że może coś delikatnie niebieskiego ale raczej 0, no może 0,00001 a no3 mam zawsze 10-15max ppi. Nawóz dałem profilaktycznie aby dostarczyć właśnie wodzie minerałów aby mieć zielono. Ale to dawki dosłownie znikome

A glony mam takie :

Glony w malawi - YouTube

Opublikowano

Wczoraj podmieniłem prawie połowę wody NO3 spadło do 25.

Dzisiaj włożyłem 500 ml NGBC, w górny kosz filtra HW 303 na wierzch TA krateczka i gąbka ppi 30, czy w tym miejscu będzie wystarczający przepływ?

Sorki za głupie pytania, ale mam małe doświadczenie w akwarystyce i wolę zapytać :)

Opublikowano
Wczoraj podmieniłem prawie połowę wody NO3 spadło do 25.

Dzisiaj włożyłem 500 ml NGBC, w górny kosz filtra HW 303 na wierzch na krateczka i gąbka ppi 30, czy w tym miejscu będzie wystarczający przepływ?

Sorki za głupie pytania, ale mam małe doświadczenie w akwarystyce i wolę zapytać :)

NGBC zacznie po około 2 tyg działać także podmianka jeszcze Cię czeka. A co do gąbki to ja mam nad NGBC oryginalną od JBL i ma jedna 30 ppi a druga 20 ppi więc twoja będzie ok by zapobiec wydostawaniu się biomasy do akwarium. Przynajmniej u mnie nie zauważyłem jej w akwa.

[300] Malawi

Opublikowano

A czy ktoś mi wytłumaczy, co jest źródłem krzemianów w wodzie w naszych akwariach? Kranówa? Piasek?

Konrad, miałeś problem z okrzemkami przez dłuższy okres czasu?

Opublikowano

Konrad, miałeś problem z okrzemkami przez dłuższy okres czasu?

Miałem i mam. Brązowo, że szok. Trochę brunatne krasnorosty ale ogólnie to brązowo. Częsciowo gdzieś wychodzi jakaś zieleń ale nie na długo. Kupuje "atrament" . Z tym że PO4 u mnie jest na poziomie 0,01-0,02. (bardzo niskie) ale zbije przynajmniej krzemiany.