Skocz do zawartości

Biopolimer TMBT - biologiczne usuwanie NO3 oraz PO4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Purolite u mnie tez sie zapycha, ale jak robie podmiane to czyszcze wszystko: NGBC, Purolite (najpierw pucze, potem regeneruje) i podmieniam wode. Robie to raz w miesiacu. NGBC mam od maja a Purolite od sierpnia

Nadal uwazam to za duza wygode niz co tygodniowe wiaderkowanie

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Jak wstawicie do kaseciaka w miejsce bloku absorbera taką pompę połączoną wylotem wody do uciętej pet po 2 l cocacola i wsypiecie tam TMBT to wyjdzie reaktorsuperekstranapowietrzany a i może odpieniacz słodkowodny wyjdzie - będę sam musiał spróbować kiedyś.

Nie bardzo sobie wyobrażam, gdzie tu napowietrzanie? Atman będzie tłoczył tylko wodę, jak na fontannie, w górę.

Ostatnio, do komory z TMBT wsadziłem kostkę napowietrzającą podłączoną pod "brzęczek".

Zobaczę, może tak w końcu ruszy, jak żyleta?

Opublikowano
Nie bardzo sobie wyobrażam, gdzie tu napowietrzanie? Atman będzie tłoczył tylko wodę, jak na fontannie, w górę.

Ostatnio, do komory z TMBT wsadziłem kostkę napowietrzającą podłączoną pod "brzęczek".

Zobaczę, może tak w końcu ruszy, jak żyleta?

Maćku zobacz jak działa dowolny odpieniacz białek w morskim tak samo podłączamy tego Atmana za 99zł na igiełkach ( zdjąć pokrywę z zasysu i tam podłaczyć trójnik z wężykiem od powietrza) i da pianę jak żaden brzęczyk a jednocześnie 700l/h przepływ wody. To moim zdaniem powinno uruchomić TMBT.

Jak masz wolnego AqC2000 albo Atman 306 to na pw napiszę ci jak przerobić wirnik by robił drobną pianę - wtedy za 90 zł klękajcie wszystkie TMBT:D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Stwierdzam kategorycznie, że działa :) Biopolimer wsadziłem miesiąc temu (używam JBLa e1501 greenline, biopolimer znajduje się w drugim od góry koszu - w pierwszym są gąbki producenta, zastosowałem 1 litr specyfiku na 300 litrowe akwarium z ekipą w liczbie 15 - wody netto jest pewnie koło 240 litrów!), jednocześnie usunąłem koło połowy piachu z akwarium i podmieniłem połowę wątpliwej jakości ceramiki na grys koralowy, niedługo wsadzam drugą połowę grysu. Mimo, że miałem dobrą klarowność wody, już w pierwszych dniach po włożeniu TMBT jej jakość zauważalnie wzrosła (a może to efekt placebo? ;)) W międzyczasie zrobiłem testy po dwóch tygodniach i już było lepiej, ale chciałem poczekać ten miesiąc. Dzisiejszy test wykazał między 1 a 5, woda wymieniana była w zeszłą niedzielę, wynik taki, jakiego od dawna nie miałem :) Jednocześnie zauważyłem jak fajnie wpływała na ryby zmiana tych parametrów w wodzie, były one stopniowo co raz śmielsze, a teraz (znowu) wcale się nie chowają jak ktoś przechodzi obok baniaka. Z mojej strony polecam TMBT ze szczerym sercem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Temat ktroche przygasl ;/

Pytanie mam takie czy ktos zrobil lub kupil reaktor pod TMBT.

Ostatnio hitem jest Multikani 800 zastanawialem sie nad wykorzystaniem go. Co o tym myslicie ?

Opublikowano

Nie wiem, czy jest sens kupowania reaktora, bądź konstruowania go skoro wszystko działa jak należy w kubłach (przynajmniej u mnie). TMBT mam od ponad dwóch miesięcy i NO3 na poziomie 1 mg/l, robię co prawda małe podmianki co tydzień, ale nigdy wcześniej nie miałem tak niskiego NO3 w baniaku, znaczy działa, znaczy po co kombinować? ;)

Opublikowano

Sledze ten wontek i tak naprawde jestes pierwszy wpelni zadowolony z TMBT w kuble ;)

Prawie kazdy mial problem ze startem, nadal uwazam ze jest to spowodowane slabo natlenianym zlozem