Skocz do zawartości

Biopolimer TMBT - biologiczne usuwanie NO3 oraz PO4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może to jest jednak kwestia dawkowania? Ja na 300 litrowy zbiornik, czyli wiadomo, że wody netto jest mniej (liczę, że około 240 litrów) przy 15 rybach dałem cały litr TMBT, czyli więcej niż zaleca producent...

Opublikowano

No to i ja się wypowiem. Do tej pory NO3 mierzyłem testem Sery NO3 miałem na poziomie 15st.

Teraz zakupiłem test Saliferta. Po zmierzeniu nowym testem i zatrudnieniu żony by dopasowała kolory między roztworem ,a paskiem pomiar wynosi 10st. TMBT mam od 21 maja .Od tamtej pory miałem dwie podmiany po 60 l i kilka dolewek oraz spuszczenia kilku litrów wody by przemyć gąbkę. TMBT siedział w HW302 , a teraz w JBL 1501.

Opublikowano

Tez mam JBL 1501 i mam teraz NGBC ale po malu sie konczy i chcialem przejsc na TMBT.

Teraz nie wiem czy pchac go do kubla, czy zrobic na dwoch segmentach Multikani 800. Rozsypac w nim litr TMBT i dac go na oddzielnej pompie czy na wylocie z JBL

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Ja bym spróbował w kuble, skoro u mnie działa, czemu miałoby nie działać u Ciebie? ;) wsyp TMBT do drugiego od góry kosza (w pierwszym są fabryczne gąbki filtracyjne, potem w drugim luzem TMBT, a w dwóch następnych media filtracyjne)

Opublikowano

No jak chcesz zastąpić płynnie to już musiałbyś włożyć TMBT zanim skończy działać NGBC bo ten pierwszy troszkę jednak startuje. Pytanie tylko, czy połączenie tych dwóch nie będzie złą mieszanką...

Opublikowano

Nie musisz wiaderkować, są inne sposoby, ale to nie ten temat.. ;) natomiast uważam, że jakieś małe podmianki i tak dobrze stosować, mimo niskich poziomów no3 bo nie tylko ich zbijanie mają na celu podmiany.