Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wreszcie porządniej rzuciło cudownymi gloniskami na kambolach. Jak mozna tego nie pożądać w naszym biotopie , ehhhh 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Stachu czy tak długi czas oczekiwania na glony nie jest u Ciebie związany z oświetleniem? Nie wiem czy tylko tak na filmach i zdjęciach wygląda czy w realu też masz dosyć ciemno? Masz ledy i sterownik Romka... pamiętasz ile białych ledów i ile % na sterowniku ustawiałeś?

Opublikowano

Co raz częściej dochodzę do wniosku, że światło to tylko jeden ze składników dzięki którym mamy piękne glony. W realu jest jaśniej niż na fotach czy video. I światło tutaj nie do końca ma duże znaczenie ponieważ na tylnej niebieskiej ścianie akwarium od samego jest sporo glonów i one praktycznie nigdy nie zanikają. Natomiast na samym środku gdzie leży największy kamień glony odchodziły równie szybko co się pojawiały. Na ta chwilę mam mega wysyp krasnali , brunatnic , glonów nitkowych i ciągle przy tym samym świetle ale za to przy wzmocnionej cyrkulacji wody. Coraz częściej zaczynam łączyć fakt większego przepływu wody w odpowiednim kierunku, a wysyp pożądanych glonów. Oczywiście więcej światła zawsze będzie lepiej wpływało na rozrost glonów ale jak pisałem wcześniej nie jest to jedyny warunek na fajne glony w Malawi.

Opublikowano

Najczęściej mam glony przy wylotach z filtrów czy też cyrkulatora a nie tam gdzie więcej światła... Generalnie czynników jest kilka...