Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tego co widzę jedynie cobue i hary mógłbym trzymać tylko nie wiem czy hary nie są zbyt agresywne i zbyt duże do 240l? miał ktoś już z nimi styczność ?

A znasz kogoś kto w warszawie miał bym cobue ?

Opublikowano

Kolego usłyszałeś już że masz źle dobraną obsadę i że w 240l max to 3 gatunki mbuna, ale widzę iż i tak zrobisz jak będziesz chciał, tylko proszę nie opowiadaj że, tak ci doradzono w KM.

Powodzenia

• Dziękuję 1
Opublikowano
O dodaniu ryb z Tanganiki już nie wspomnę...

Wyraziłem się nieprecyzyjnie, ponieważ rano byłem lekko..."nidysponowany" ;) Chodziło mi o tropheopsy. Jak napisałem, miałem przez kilka lat labeo i nie wysuwał on swojego nochala poza rewir. Dlatego uważam, że jako jeden z dwóch gatunków w takim akwarium mógłby pływać, tym bardziej, że nie jest agresywny.

Co do saulosi i hary też podtrzymuję swoje zdanie...i w/g mnie w 240 to max 2 gatunki mbuna. Hara rośnie do ok. 12cm. więc u Ciebie może z powodzeniem pływać.

Jedyne miejsce w Wa-wie, gdzie jest duży wybór pyszczaków to Discus na Radzymińskiej. Z tego co wiem to zaopatrują się na giełdzie w Łodzi, więc pochodzenie ryb jest niepewne.

Opublikowano
Kolego usłyszałeś już że masz źle dobraną obsadę i że w 240l max to 3 gatunki mbuna, ale widzę iż i tak zrobisz jak będziesz chciał, tylko proszę nie opowiadaj że, tak ci doradzono w KM.

Powodzenia

Obsada będzie zmieniana wiec nie denerwuj się :), ale chciałbym mieć 4 gatunki bo przy 3 gatunkach ryb wgl nie widać :(

Opublikowano
ale chciałbym mieć 4 gatunki bo przy 3 gatunkach ryb wgl nie widać
Masz zapewne małe ryby to i wrażenie pustki w akwa.

Pamiętaj że, ryba rośnie we wszystkich kierunkach i 12 cm ryba jest 4 razy większa od 6 centymetrowej.

Opublikowano

Czy jesteśmy w programie "Mamy Cię"? Ręce i nogi...i nie tylko ;) opadają. Zaczynam kolego brać dosłownie twój nick. Szukasz porady i ją dostałeś. Trzy gatunki w twoim akwarium to o jeden za dużo, a Ty chcesz wpakować 4 !!!. Na jakiej podstawie twierdzisz, że trzech nie będzie widać? Zacznij od dwóch gatunków, niech rybki rosną, obserwuj je i to jak się ich życie układa w akwarium. Łatwiej jest coś dorzucić, niż redukować, a raczej czeka Cię to drugie, nawet przy dwóch gatunkach. Już teraz mogę stwierdzić, że prędzej zwiększysz rozmiar akwarium, niż ilość gatunków.