harisimi Opublikowano 29 Kwietnia 2015 #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Nasz kolega Poznerowicz zaproponował, że zbada temat wydania gazety klubowej, która zawierała by artykuły, fotografie klubowiczów/użytkowników i była by dystrybuowana wśród nich przez ta osobę. Klika egzemplarzy zakupił by KM z przeznaczeniem na nagrody w konkursach. Wstępne badanie kosztów które dostałem wskazuje, że koszt jednej gazety zmieniał by się bardzo mocno w zależności od ilości zamówionych egzemplarzy. Musimy więc zbadać rynek zanim zaczniemy się tym interesować na poważnie. Dlatego pozwoliłem sobie zrobić ta ankietę. Gazeta byłaby rocznikiem, gdyż zebranie odpowiedniej liczby materiału wcale nie byłoby łatwe. Miałaby 20 stron + 4 strony okładkowe. Zaznaczam, że KM nie może zakupić gazety i jej sprzedawać ze względu na formę organizacyjną. Jedyne co może zrobić to gazety kupić od Klubowicza, który je wykona ( dając mu oczywiście materiały i zgodę ). Zakup całego nakładu i rozdanie oczywiście nie wchodzi w rachubę. Kilka szczegółów technicznych: Druk: 4+4 CMYK Format pracy: 210x297mm (A4) Objętość: 20+4str. Papier środek: kreda 130g- śr., kreda 200g- okł. Wykończenie: lakier offs.1+1 Introligatornia: oprawa zeszytowa. Cena z przesyłką kształtowała by się od 25 zł ( przy 200 osobach chętnych ) do 75 zł ( przy 50 osobach chętnych ). Pozwoliłem sobie zadać Wam 4 pytania. Ankieta jest anonimowa. Pozwoli to nam ocenić liczbę chętnych i czy warto w ogóle o temacie myśleć. Dziękuje za pomysł i pomoc koledze Poznerowiczowi, który temat nam troszkę ogarnął i w sumie wymyślił :grin:. 3 Cytuj
timi-akwaria.pro Opublikowano 29 Kwietnia 2015 #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Ja postaram się zorientować w temacie kosztów składu i wydruku takiej gazety. Mam znajomego, który jest właścicielem drukarni cyfrowej. Jak będę coś wiedział to dam znać. Cytuj
harisimi Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 OK ale sadze, że będzie podobnie bo Poznerowicz też temat badał u profesjonalisty. Cytuj
pozner Opublikowano 29 Kwietnia 2015 #4 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Witam. Zapytanie o kalkulację kosztów złożyłem w jednej drukarni, w której drukował człowiek, któremu robiłem ulotkę. Gdyby temat chwycił, można się jeszcze rozejrzeć. Niemniej zarys warunków cenowych ta oferta daje. Nie sądzę, żeby różnice w innych drukarniach były znaczące. Tak jak napisał harisimi, cena jednostkowa zależy o ilości zamówionych egzemplarzy. 200szt. kosztuje minimalnie więcej niż 50. 4 Cytuj
kado Opublikowano 29 Kwietnia 2015 #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Witam. Zapytanie o kalkulację kosztów złożyłem w jednej drukarni, w której drukował człowiek, któremu robiłem ulotkę. Gdyby temat chwycił, można się jeszcze rozejżeć. Niemniej zarys warunków cenowych ta oferta daje. Nie sądzę, żeby różnice w innych drukarniach były znaczące. Tak jak napisał harisimi, cena jednostkowa zależy o ilości zamówionych egzemplarzy. 200szt. kosztuje minimalnie więcej niż 50. rozejrzeć , nie przez "ż" , co do pomysłu super Cytuj
pozner Opublikowano 29 Kwietnia 2015 #6 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Dzięki Już poprawiłem. Zastanawiałem się czy"ż" czy "rz" i jakoś bardziej mi pasowało "ż". Cytuj
zdrowy_zab Opublikowano 29 Kwietnia 2015 #7 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zaznaczyłem nie, ponieważ: mamy stronę, serwer, gdzie za darmo możemy czytać/publikować. Po co płacić jeszcze za gazetę ? Do 25zl bym jeszcze kupił, fajna pamiątka Cytuj
seemann Opublikowano 29 Kwietnia 2015 #8 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 też zaznaczyłem nie, ale byłbym skłonny zmienić zdanie, jeśli w gazecie będzie rozkładówka ze stachowym dimidio Cytuj
pozner Opublikowano 29 Kwietnia 2015 #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Czemu nie? Też myślałem o takiej wkładce. Pewnie nie zwiększyłoby to znacząco ceny, a byłby fajny dodatek. Cytuj
cronoseek Opublikowano 30 Kwietnia 2015 #10 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Ze swojej strony tez moge rozeslac kilka zapytan do firm z ktorymi wspolpracuje. Tylko szybkie pytanie, projekt graficzny wraz zprzygotowaniem do druku lezy po naszej stronie czy drukarni? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi