Jump to content

hydor koralia evo4400 czy jebao rw8

arekkowal666

Recommended Posts

witam. od kilku dni szykuje nowy baniak 120x50x60 350L i mam dylemat jaki cyrkulator dać. obecnie śmiga w nim jakiś chinol 6000L/H ale buczy i wibruje ze masakra...który będzie lepszy:

hydor koralia evo 4400 albo jebao rw8.

ma ktoś takie i jakie są wasze opinie na ich temat. pozdrawiam

Mam starszą wersje rw8 - jebao wp-25. Powiem szczerze, że to najlepszy sprzęt jaki posiadałem. Miałem JVP wcześniej ale to zupełnie inna klasa sprzętu. Z całym szacunkiem do JVP bo za te pieniądze to nie ma co lepszego sprzętu szukać ale skoro mam doradzać to radzę Jebao. Koralia nie miałem więc nie mogę o niej nic napisać.

Witam, mówić krótko Koralia jest sprzętem z klasą i sprawdzonym już nie przez jednego forumowicza i wartą polecenia. Ale sam ostatnio kupiłem okazyjnie już używany starszy model rw-8 czyli rw-25 wspomniany już w odpowiedzi wyżej . Muszę przyznać że cudów nie oczekiwałem, ale jednak byłem tym sprzętem bardzo pozytywnie zaskoczony. Kilka sprzętów przeszło mi już przez ręce,

i w porównaniu do tych sprzętów jebao wypada bardzo pozytywnie. Jako że przy zakupie często ma dla nas znaczenie stosunek jakości do ceny to tu szala przechyla się w stronę jebao. Odpowiednikiem rw-8 będzie koralia 6 z ceną około 200zł wyższą.

• Dziękuję 1

Ja bym się zastanowił czy wogóle jest potrzebny cyrkulator w tym akwarium. W moim 450 l, 150 cm długości chodzi jbl e1501 z mechanikiem aquael 2000 turbo że jest taki prąd że nic nie zalega, nie wiem gdzie i po co miał bym jeszcze wsadzać cyrkulator.Tą forse lepiej przeznaczyć na pożądne media filtracyjne, oświetlenie lub ryby.

Ja bym się zastanowił czy wogóle jest potrzebny cyrkulator w tym akwarium. W moim 450 l, 150 cm długości chodzi jbl e1501 z mechanikiem aquael 2000 turbo że jest taki prąd że nic nie zalega, nie wiem gdzie i po co miał bym jeszcze wsadzać cyrkulator.Tą forse lepiej przeznaczyć na pożądne media filtracyjne, oświetlenie lub ryby.

Tak naprawdę kluczowe znaczenie ma aranżacja akwarium (układ kamieni) oraz ustawienia wlotów i wylotów filtrów. Ale jeśli jesteś w stanie w 150 cm zbiorniku o wysokości 60 cm obsłużyć filtrację na takim sprzęcie jak napisałeś, to tylko pozazdrościć :-)