Skocz do zawartości

Utrzymanie parametrow wody w akwarium z rybami Pelvicachromis pulcher

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Pytanie :

Jak utrzymac dobre parametry wody posiadajac tylko i wylacznie filtr mechaniczny ( gabkowy napedzany powietrzem 10cm wysokosc x 7cm szerokosc ) w zbiorniku 150 litrowym. Plywac w nim bedzie dorosla para kribensis ( http://en.wikipedia.org/wiki/Pelvicachromis_pulcher ).

Prosze aby nie pisac w odpowiedzi aby zainweastowac w fiter kanistrowy itd. Gdyz nie ma to dla mnie zadnnego znaczenia i zwiazku z pytaniem. Bardzo mnie natomiast interesuje konkretna odpowiedz na pytanie.

Dzieki wielkie za pomoc.

Na tym etapie wątek przenoszę do działu, który jest bardziej odpowiedni do prowadzenia dyskusji, tj. Dział Off-topic (temat nie dotyczy bowiem ryb z jeziora Malawi).

Post_Mortem

Opublikowano
Witam ,

Pytanie :

Jak utrzymac dobre parametry wody posiadajac tylko i wylacznie filtr mechaniczny ( gabkowy napedzany powietrzem 10cm wysokosc x 7cm szerokosc ) w zbiorniku 150 litrowym. Plywac w nim bedzie dorosla para kribensis ( http://en.wikipedia.org/wiki/Pelvicachromis_pulcher ).

Wystarczy, że będziesz cotygodniowo podmieniał część wody ,odmulał dno i czyścił gąbkę i karmił tak, żeby żarcie nie zalegało w akwa. Przy dwóch barwniakach w 150 litrach i pewnie kilku roślinach powinno być ok.

Opublikowano

Dzieki za szybka odpowiedz .

Mozesz mi poweidziec czy Neolamprologus brichardi ( para ) , Labidochromis caeruleus 1+3 , Maylandia callainos 1+3 lub Pseudotropheus demasoni 1+3 zdalo by to egzamin na takich samych zasadach, posiadajac tylko filtr mechaniczny ? ( Wszystkie wymienione rodzaje oczywiscie w osobnych zbiornikach ).

Sam posiadam dwa filtry biologiczny i mechaniczny ( jak widac w opisie ) i robie podmiane 20% raz na dwa tygodnie . Idac tym krokiem jak duza podmiana wody powinna byc w wymienionym zbiorniku ?

Dzieki za pomoc ,

Opublikowano
Dzieki za szybka odpowiedz .

Mozesz mi poweidziec czy Neolamprologus brichardi ( para ) , Labidochromis caeruleus 1+3 , Maylandia callainos 1+3 lub Pseudotropheus demasoni 1+3 zdalo by to egzamin na takich samych zasadach, posiadajac tylko filtr mechaniczny ? ( Wszystkie wymienione rodzaje oczywiscie w osobnych zbiornikach ).

Sam posiadam dwa filtry biologiczny i mechaniczny ( jak widac w opisie ) i robie podmiane 20% raz na dwa tygodnie . Idac tym krokiem jak duza podmiana wody powinna byc w wymienionym zbiorniku ?

Dzieki za pomoc ,

Z N.brichardi i L.caeruleus , nie powinno być problemu , z pozostałymi dwoma mogą być ze względu na agresję , więc może być róznie.... co do wody, to przy podmianie ok 1/4 raz w tygodniu, nie przekarmianiu ryb i dbaniu o czystość powinno być też ok.

Opublikowano

Zam te ryby i oraz ich zachowanie , moglbym dodac inne gatunki aby dac wiecej przykladow. Odpowiednia obsada potrafi ladnie sie zaklimatyzowac. Rozkladajac agresje poprzez liczne kryjowki , skalki i zyc w dobrych warunkach posiadajac filtry mechaniczny i biologiczny. Jednak mnie najbardziej interesuje utrzymanie czystosci i parametrow wody w zbiornikach tylko i wylacznie przy filtrach mechanicznych. To jest dla mnie wazne aby wiedziec np. ze nie tylko podmiana wody jest potrzebna , bo to oczywiste ale czy powinienem np. dodawac "jakies" bakterie itd. cos co zastepuje naturalny filtr biologiczny. To takie moje zmartwienie.

Dzieki za pomoc Kado

Opublikowano
Z N.brichardi i L.caeruleus , nie powinno być problemu , z pozostałymi dwoma mogą być ze względu na agresję , więc może być róznie....

Na szczęście z wpisu autora wątku wynika, że planuje umieścić każdy z gatunków w osobnych zbiornikach (choć brakuje informacji w jakiej wielkości zbiornikach miałyby pływać te ryby, co jest również niezmiernie ważne) - gdyby chciał umieścić łącznie Neolamprologus brichardi ( para ) , Labidochromis caeruleus 1+3 , Metriaclima callainos 1+3 lub Pseudotropheus demasoni 1+3 to nie tylko agresja byłaby problemem......

Opublikowano
Jednak mnie najbardziej interesuje utrzymanie czystosci i parametrow wody w zbiornikach tylko i wylacznie przy filtrach mechanicznych. To jest dla mnie wazne aby wiedziec np. ze nie tylko podmiana wody jest potrzebna , bo to oczywiste ale czy powinienem np. dodawac "jakies" bakterie itd. cos co zastepuje naturalny filtr biologiczny. To takie moje zmartwienie.

Dzieki za pomoc Kado

150l akwa z 4 rybami z gatunków , które podałeś spokojnie wydoli tylko na mechaniku o ile będziesz miał tam podłoże i jakieś kamienie ... żadnych bakterii poza tymi na start nie trzeba dawać

Opublikowano
150l akwa z 4 rybami z gatunków , które podałeś spokojnie wydoli tylko na mechaniku o ile będziesz miał tam podłoże i jakieś kamienie ... żadnych bakterii poza tymi na start nie trzeba dawać

Czy posiadałeś kiedyś np. Metriaclima callainos ? Wątpię, bo jeśli miałbyś te ryby to nigdy byś ich nie polecił do zbiornika o pojemności 150 litrów, nawet jednogatunkowo (niezależnie od wymiarów zbiornika, który też ma tu istotne znacznie)

Opublikowano
Czy posiadałeś kiedyś np. Metriaclima callainos ? Wątpię, bo jeśli miałbyś te ryby to nigdy byś ich nie polecił do zbiornika o pojemności 150 litrów, nawet jednogatunkowo (niezależnie od wymiarów zbiornika, który też ma tu istotne znacznie)

koledze nie chodzi o konkretny gatunek ryb, bo to tylko przykłady na ilość ryb.... jemu chodzi o to, czy utrzyma odpowiednie parametry wody w akwa 150l tylko na mechaniku i to jest głowny temat ;)

Co do M.callainos , to posiadałem i nie wiem skąd Twój wniosek, że te ryby komuś polecałem do 150l :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ciężko mi powiedzieć, o co tak naprawdę chodzi autorowi wątku, ponieważ - przynajmniej moim zdaniem - formułuje swoje wypowiedzi w sposób dość chaotyczny (temat rozpoczął się od zapytania w sprawie filtracji dla barwniaków, a później dyskusja przeszła na ryby z biotopu Tanganika i Malawi ;-) ), natomiast czytając Twoje wpisy odnoszę wrażenie, że polecasz - delikatnie mówiąc - dziwne konfiguracje obsad ;-)

Nie czuję się Edkiem Koningsem, choć niektórzy w tym tygodniu próbowali mnie porówywnać do Boga ;-), ale w trosce o użytkowników forum pozwalam sobie reagować na Twoje wpisy, które mogą zostać opatrznie zrozumiane przez osoby, zwłaszcza te, które są na starcie przygody z akwarystyką. To naprawdę nic osobistego ;-)

-- dołączony post:

Co do M.callainos , to posiadałem i nie wiem skąd Twój wniosek, że te ryby komuś polecałem do 150l :)

Chociażby z tego względu: