Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro przejeżdża akwarium, szafka prawie gotowa.

Brakuje tylko drzwi, na które nie mam wogule pomysłu.

Odnośnie tła, wcześniej miałem samoróbkę która z wizualnego punktu widzenia dawała rade, jednak była nie dokładnie docieta i za ściankę wpływał syf i narybek :( tym razem chce tego uniknąć i póki co chce tylko i wyłącznie czarne tło, mam plan w niedalekiej przyszłości zmontować ściankę z naturalnego kamienia. Widziałem na youtubie jak malowano szybę czarna farbą, moje pytanie czy ktoś juz praktykował takie cos i jak to wyglada?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

post-14551-14695722510118_thumb.jpg

post-14551-14695722511024_thumb.jpg

Opublikowano

Bardziej polecam dociętą na wymiar płytę spienionego PCV, do dość popularne, proste w wykonaniu i wg mnie estetyczne rozwiązanie. Znajdziesz je w wielu zbiornikach na forum.

Opublikowano
Bardziej polecam dociętą na wymiar płytę spienionego PCV....

Poszedłem za twoją radą i kupiłem dwie płyty spienionego PCV, ale nie było w całym mieście w takim czarnym kolorze i wziąłem niebieskie :( Średnio mi to pasuje, dlatego kupiłem farbę Dulux Emalia do drewna i PCV, i chce pomalować na czarno, tylko nie wiem czy po włożeniu do wody nic się nie stanie z nią i z rybami.

Właśnie przyjechało akwarium, juz ustawione i tu kolejne moe pytanie, bo poleży ustawianiu przesunęła sie mata pod akwarium i powstała szpara widoczna na zdjęciu. Usunięcie tego bedzie nie lada wyczynem bo trzeba całe akwa ściągną c poprawić i nałożyć na blat jeszcze raz, wiec chce to zostawić ale wole najpierw Zapytać zeby potem ze szmata nie latać. Droga sprawa akwa wystaje poza blat o jakieś 1,5 cm po długości czy to te stwarza jakiś problem ??

Opublikowano

Myślę, że przerwa pod akwarium nie będzie jakimś problemem. Ciężar i tak rozkładany jest na dużą powierzchnie. Jednak sam dla spokoju sumienia poprawiłbym to. Może próba przyklejenia tego do do dna akwarium taśmą bezbarwną, która na krawędziach równo później utniesz. Do wnętrza pod dekoracje też położysz podstawkę. I tu zastosowanie znalazłoby to niebieskie PCV. A mógłbyś spokojnie poszukać normalnego czarnego. Można też zamawiać przez internet. Nawet na forum są namiary na paru sprawdzonych sprzedawców, którzy dobrze docinają.

Rozumiem, że z przodu wystaje te 1,5 cm. Jeśli tak to raz, że trochę dużo przy takich rozmiarach. Dwa, że musi to słabo wyglądać. Już lepiej żeby z przodu i tyłu wystawał po 7,5 mm.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Myślę, że przerwa pod akwarium nie będzie jakimś problemem. Ciężar i tak rozkładany jest na dużą powierzchnie. Jednak sam dla spokoju sumienia poprawiłbym to..

Problem w tym, że musiał bym to ściągnąć całe akwarium ustawić i wstawić z powrotem. Nie to że mi się nie chce, ale jestem sam, z ciężarną żoną nawet nie będę próbował:) a znowu jak mam czekać aż któryś kolega znajdzie czas to.....

A mógłbyś spokojnie poszukać normalnego czarnego. Można też zamawiać przez internet. Nawet na forum są namiary na paru sprawdzonych sprzedawców, którzy dobrze docinają.

Fakt, może się trochę pospieszyłem, ale pomyślałem że pomalowane emalią będzie ładnie, tylko potem rozjaśniło mnie że nie wiadomo czy wolno.

Rozumiem, że z przodu wystaje te 1,5 cm. Jeśli tak to raz, że trochę dużo przy takich rozmiarach. Dwa, że musi to słabo wyglądać. Już lepiej żeby z przodu i tyłu wystawał po 7,5 mm.

Przesunąłem trochę całym akwarium, wystaje dokładnie po 6mm. Nie będzie słabo, bo chcę na sam koniec zrobić coś jak ramkę obudować dół i boki listewką. Myślę że będzie ładnie i estetycznie ale to na koniec, na razie względy bezpieczeństwa.

Opublikowano

Więc tak zostanie, przerwa, między matą zostanie, teraz ta ścianka:) malować czy nie malować?

Bo opcja druga jest taka, zmatowić to jakoś nałożyć jakąś żywice, obtoczyć w piasku, poczekać aż zastygnie, nałożyć cr65, pomalować czarną farbą do zabawek dla dzieci:)

Opublikowano

Ktoś może jeszcze doradzić jak zrobić tło strukturalne na bazie spienionego PCV ??

Mam dwie opcje:

1. Pomalować to co mam tym co mam czyli farbą emaliową na czarno i wstawić do akwarium.

2. Nałożyć na spienione PCV czarny klej, ten sam co klei się akwaria i :

a. zasypać piaskiem, zalać cr65, pomalować na czarno

b. zostawić takie jakie jest po nałożeniu kleju i poprostu wstawić do akwa.

Jakieś rady??