Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można jeszcze nisko budżetowo i dość energooszczędnie ( w zależności od użytej pompy) zrobić filtrację opisaną szeroko w temacie -Filtr kasetowy do akwarium - http://forum.klub-malawi.pl/filtr-kasetowy-akwarium-t23333.html

Pytanie teraz który system lepiej się sprawdzi w akwarium o pojemności około 500L. Na razie zajmuję się pozbywaniem starego szkła i doprowadzaniem wszystkiego do ładu. Temat filtracji jeszcze wróci, choć chyba póki co skłaniała bym się ku dwóm kubełkom.

Jeśli to akwarium na zdjęciach nie Twoje, ale inne produkcji Twojego szklarza to jednak też marnie wróży jeśli chodzi o jakość i dbałość wykonania.

Też się tym martwiłem, jednak pan szklarz zapewnił mnie, że nie da się tego uniknąć "żeby klej nie był wszędzie" ale przy odbiorze akwarium jest umyte oraz pozbawione wszystkich tych "mazi".Poza tym on u siebie zaleje baniak wodą, w celu sprawdzenia szczelności, i postoi kilka dni u niego zalany. Zobaczymy co z tego będzie.

Mam pytanie do budowlańców:

1. Jak widać na załączonym zdjęciu moje dotychczasowe akwarium, stoi na nie zbyt ładnym, ale prostym i stabilnym stelażu. Problem w tym, że stelaż ma długość 120cm, a nowe akwarium 160cm. Moje pytanie jest takie, czy jeśli wypośrodkuje stelaż tak aby nałożyć na niego nowy blat kuchenny o grubości 2,8cm (http://www.leroymerlin.pl/meble-kuchenne/blaty-i-akcesoria/blaty/blat-kuchenny-postforming-biuro-styl,p275143,l651.html) w takim przypadku akwarium wystawało by po 20cm poza ramy stelażu, ofc na blacie. Pytanie jest takie czy trzeba czymś dodatkowo opierać te 20 cm czy wystarczy sam blat??

2. Pytanie z czego najlepiej zrobić pokrywę do takiego akwarium, dowiadywałem się o koszt pokrywy aluminiowej, w tych rozmiarach przekracza to mój budżet. I jakoś tak chyba wolę zrobić to sam:cool:

Z góry dzięki za podpowiedzi.

post-14551-14695722312396_thumb.jpg

post-14551-14695722314798_thumb.jpg

Opublikowano

Skoro i tak czekasz na akwa a to masz puste to nie możesz dać do dospawania tego brakującego kawałka? Koszt niewielki a spać będziesz spokojnie.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
... możesz dać do dospawania tego brakującego kawałka? Koszt niewielki a spać będziesz spokojnie.

W sumie to koszt taki, że trochę stali w casto dokupić, i dwa piwa dla spawacza :) Miałem to w planie ale chyba z lenistwa chciałem oszczędzić :)

Jakich najlepiej użyć korpusów budując narurowca?? Zastanawiam się nad ciągle nad budową narurowca, składającego się z dwóch korpusów przed pompą oraz 3 za pompą. Wszystko w zabudowie szeregowej na rurkach 1". Do tego wykorzystać kubełkowy filtr jako mechanika.

Wyczytałem że jedną z lepszych pomp do takiej filtracji to grundfos alpha 2 25-40 , szukam jakieś dobrej używki na allegro. Nie wiem jakie korpusy zastosować, jak by mógł ktoś coś doradzić..

Pozdrawiam

Opublikowano

2. Pytanie z czego najlepiej zrobić pokrywę do takiego akwarium, dowiadywałem się o koszt pokrywy aluminiowej, w tych rozmiarach przekracza to mój budżet. I jakoś tak chyba wolę zrobić to sam:cool:

Z góry dzięki za podpowiedzi.

zrób sobie pokrywę ze spienionego 10mm PCV , koszt ok. 300 zł ... ja zrobiłem taką

http://forum.klub-malawi.pl/pokrywa-ze-spienionego-pcv-150x50-t24955p2.html

Opublikowano

Jak akwarium ma stać w tym samym miejscu to nie kombinowałbym z przerabianiem stelaża, tylko dał dwa kątowniki przymocowane do ściany po obu stronach na których wesprze się dodatkowo blat.

Opublikowano
Jak akwarium ma stać w tym samym miejscu to nie kombinowałbym z przerabianiem stelaża, tylko dał dwa kątowniki przymocowane do ściany po obu stronach na których wesprze się dodatkowo blat.

ew po dwa kątowniki przymocowane do stelaża na długość akwarium, jeden na froncie drugi na tyle i każdy odchodzi na szerokość :-) tak se pomyślałem

Opublikowano

Sprawa się rozwiązała sama:) kolega monter/spawacz, przerobi stelażyk tak aby pasował idealnie w ściankę. Jednak mam szybkie pytanie, jeśli blat szafki(kuchenny 3cm grubości ) i podstawa na której będzie stelaż będą miały po 52cm szerokości, akwarium będzie miało 50cm, to czy stelaż może być o szerokości 45cm?? Chodzi o to, żeby jeszcze było miejsce na schowanie drzwiczek

Opublikowano

U mnie szafka ma 34 głębokości , blat fabrycznie ma 40 cm bo miało być akwa 40 szerokości a na końcu dałem blat 50 cm szerokości ale 2x1,8 cm bo zamiast 240 postawiłem 300 więc w twoim przypadku dałbym ten 3cm i będzie git ;)

[300] Malawi

Opublikowano
jeśli blat szafki(kuchenny 3cm grubości ) i podstawa na której będzie stelaż będą miały po 52cm szerokości, akwarium będzie miało 50cm, to czy stelaż może być o szerokości 45cm??

Spokojnie możesz tak dawać !! Jednakże stelaż powinien być o 18mm krótszy od blatu wtedy idelanie masz równo ( akwarium , blat i szafkę ). Możesz dać też wsio ( blat i stelaż ) na równo wtedy dajesz dwa cokoły i drzwiczki. Cokół zasłoni Ci dół akwarium ( imho lepiej to wygląda).