Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pod względem diety, rozmiarów i temperamentu owszem, ale nie pod względem umaszczenia. Samiec mbamby kolorem i wzorem na ciele podobny jest do samca saulosi i o ile agresja międzygatunkowa może być umiarkowana, to wewnątrzgatunkowa może być bardzo duża. Samiec saulosi może wziąć mbambę za drugiego samca saulosi i odwrotnie. Możesz mieć niezłą wojenkę w akwarium. Powinno się unikać takich połączeń, chyba że masz duże akwarium.

Opublikowano

No i znowu zonk. :( To może:

Labidochromis Caeruleus Yellow 1+4

Labidochromis spec. Mbamba Bay 1+4

Taką obsadę widziałem u kogoś na forum, w akwarium o długości 100cm. Tutaj podobieństw nie będzie więc powinno być chyba okej. :)

Opublikowano

No dobra, mamy dwa typy:

1. Pseudotropheus Saulosi 1+4

Cynotilapia sp. Hara 1+4

2. Labidochromis Caeruleus Yellow 1+4

Labidochromis sp. Mbamba 1+4

Czy już zupełnie odpuszczać sobie tę Harę czy jednak mogę o niej pomyśleć? Ewentualnie co innego mógłbym wybrać zamiast Yellowa w połączeniu z Mbambą?

Opublikowano

Zapewne u mnie :)

Labidochromis Caeruleus Yellow 1+4

To przyjemna obsada. Gatunki rzadko kiedy wchodzą sobie w drogę. Jest na co popatrzeć. Wybarwiony samiec Mbamby to bardzo ładna ryba. Z kolei yellow bardzo ożywiają zbiornik, nawet wtedy gdy młode ryby nie wykazują swoich barw.

Opublikowano

Dokładnie Misiek, nawet oglądałem filmiki na youtube. ;)

Z racji tego, że chciałbym aby u obu gatunków dymorfizm był wyraźny to zastanawiam się czym mógłbym zastąpić Yellowa. No i wymyśliłem Metriaclima sp. Membe Deep. Czyli obsada wyglądałaby tak:

Metriaclima sp. Membe Deep 1+4

Oba gatunki rosną do 10cm, oba są średnio agresywne i wszystkożerne. Może być? :D

Opublikowano

Mogłoby się to sprawdzić, choć może bardziej doświadczeni koledzy mogliby służyć radą :) Moje doświadczenia są jednak niewielki i ograniczają się do kilku gatunków. Co do yellowa, jego kolejnym atutem jest jeszcze właściwie brak terytorializmu. U mnie samczyk yellowa miał swoja jaskinie, ale szybko oddał nowo wpuszczonemu samcowi mbamby, który postanowił ją przejąć dla siebie.

Nie wiem jak z terytorialnością u Membe Deep.