Mortis Opublikowano 16 Kwietnia 2015 #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Panowie po jakim czasie ryby osiągają pełny wzrost. Np; zakupiłem ryby C. Hara wzrostu 3-5 cm i jak długo będę czekał na to kiedy osiągną pełnię wzrostu?
eljot Opublikowano 16 Kwietnia 2015 #2 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Ryby rosną najintensywniej w pierwszym roku, później ich wzrost zwalnia (ryba rośnie całe życie). Tak na oko po 1,5 roku twoje hary powinny mieć ok 4/5 całkowitej długości. IMHO im ryba mniejsza tym szybciej osiąga ten rozmiar. Oczywiście wiele zależy od warunków i karmienia. 1
marek_z_81 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Jeżeli wydaje Ci się, że Twoje ryby rosną za wolno to zwiększ dawkę karmy lub karm częściej. Jeżeli zaczną się robić grube to znaczy że przesadziłeś i racje należy trochę zmniejszyć.
Mortis Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Nie wydaje mi siê by wolno rosły, tylko pytanie postawiłem dla własnej wiedzy. Byłem ciekaw jak długo osiągają maksymalny wzrost.
misiek-1984 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 #5 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Jak dla mnie to i tak za wolno hehe Moja cała obsada to młodzież i już nie mogę się doczekać, aż dorosną i pokażą swoje prawdziwe piękno.
marek_z_81 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 #6 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Aha czyli eliot wyczerpująco odpowiedział na temat
JemioloSeba Opublikowano 16 Kwietnia 2015 #7 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Miałem C. Harę ponad rok w swoim akwarium i nie dorastała ona do pięt (wzrostem) do C. Hary, którą widywałem u Pana Marcina w Malawianie. Śmiem twierdzić, że potrzeba dobrych dwóch lat aby ryba osiągnęła wymiary zbliżone do tych podawanych na forach. Niedawno też widziałem Red Redy w sklepie w Rzeszowie. Myślałem, że moje były już duże... Osobniki, które widziałem miały około 5 lat według sprzedawcy i wierz mi, że nie widziałem takiej ryby u siebie w akwarium nawet po 2 latach. Może pół z tego miały moje redy. Oczywiście wpływ na to zapewne ma dieta i wielkość zbiornika ale mimo wszystko uważam, że 2 lata to minimum.
Mortis Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor #8 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Jeżeli wydaje Ci się, że Twoje ryby rosną za wolno to zwiększ dawkę karmy lub karm częściej. Jeżeli zaczną się robić grube to znaczy że przesadziłeś i racje należy trochę zmniejszyć. Kurde Marku, Twoja wypowiedź zasiała u mnie ziarenko niepewności
marek_z_81 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 #9 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Mi wydawało się że moje ryby pomału rosną i zwiększyłem porcję. Teraz wzrost jest zadowalający. Samiec hary jest już wielkości samicy saulosi. Niestety coś za coś, samcowi saulosi się zdeka przytyło.
Mortis Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 To będę karmił i obserwował. Może coś drgnie i będę miał odnośnik czy za mało nie dostawały karmy.
Rekomendowane odpowiedzi