Jump to content

pytanie o filtr aquael 2000

kretpl77

Recommended Posts

witam mam pytanie odnosnie filtra wewnetrzenego aquael circulator 2000, mam zamiar go zakupic bo kubelek nie daje rady ogarnac syfu z podloza tylko kwestia ze moje podloze to piasek kwarcowy o bardzo drobnej granulacjo 0.1-0.3 mm . Pytanie czy w wyniku filtracji tym filtrem piasek nie bedzie sie unosil i powodowal metna wode. Nie wiem jak mocno dmucha ten filtr , stad moje pytanie. Moze polecacie jakis inny filtr badz nieco slabszy. Dodam ze moje akwarium ma 240 l . Bede wdzieczny za pomoc

. Pytanie czy w wyniku filtracji tym filtrem piasek nie bedzie sie unosil i powodowal metna wode. Nie wiem jak mocno dmucha ten filtr , stad moje pytanie.

...piasek będzie Ci się unosił z powodów o których pisze misiek-1984. Natomiast jeżeli chodzi o filtr Aquael 2000 czy też Cyrkulator Aquael 2000 to ma on regulację wypływu wody . Z tym ,że te filtry nie zasysają brudu z dna tak jak wąż przy podmianie wody. Cały pic polega właśnie na dobrej cyrkulacji która brudy spycha w ich stronę a te oblepiają gąbkę i wnikają w moduł ( jeżeli jest to filtr) albo utrzymują się w samej gąbce. Z krążącej wody wyłapie brudy ale nie zasysa z samego dna:)

A piasek postaraj się zmienić na 0.8-1.2 .Wiem ,że to będzie trochę zamieszania ale warto . Sam tak kiedyś byłem zmuszony zrobić mając ryby w akwa.

...a kopiące pyśki będą Ci teraz zawsze podnosiły kurz a skutkiem tego będzie film na powierzchni. Jeżeli nie kopią to poczekaj jak podrosną.

Zauważyłem, że w innym wątku pisałeś, że masz Fluvala 305 - niezależnie od tego jak rozwiążesz kwestię filtracji mechanicznej proponuję Ci zakup oryginalnego spłaszczonego wylotu do tego filtra (

FLUVAL WYLEW WODY WYLOT (5111333124) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/51/11/33/31/5111333124@@AMEPARAM@@17@@AMEPARAM@@51/11/33/31@@AMEPARAM@@5111333124

) oraz łącznika węża z wylotem (http://allegro.pl/fluval-lacznik-304-305-306-404-405-406-i5228458020.html). Na pewno Ci to znacznie poprawi cyrkulację w zbiorniku, bo kubły Fluvala bardzo dobrze sobie radzą z "mieszaniem" wody, tylko ważne jest, żeby wylot był odpowiedni (czyli taki jaki znajduje się w zestawie).

W moim akwarium mam 2 Fluvale 406 i robią niezłą pralkę ;-)

• Dziękuję 1

No właśnie dlatego pytałem czy ten wylot ma wpływ na filtrację . Dzięki za konkretna odpowiedz napewno zakupie ten wylot do filtra

Generalnie każda końcówka wylotu wody z filtra, która ma poprzecznie spłaszczony wylot sprawia, że wyrzut wody jest silniejszy. Mógłbyś ewentualnie rozważyć zakup zestawu wylotowego innej firmy (np. JBL Outset 16/22 mm), ale w takim przypadku musiałbyś również wymienić węże karbowane na takie normalne gumowe w rozmiarze 16/22 mm, a węże karbowane mają dodatkową zaletę, że ich struktura sprawia, że zwiększa się powierzchnia do osiedlania się bakterii ;-)

• Dziękuję 1

W akwarium 240l z powodzeniem korzystam z aquaela 1500, w połączeniu z HW-304 radzi sobie z nieczystościami. Mocniejsza wersja wydaje mi się nie potrzebna.

Piasek masz rzeczywiście bardzo drobny, gdybyś zdecydował się na wymianę na inny to wykonasz to bez problemu i bez wyławiania ryb z akwarium. Piasek możesz odessać z akwarium wężem do spuszczania wody.