Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym uroczyście oświadczyć :), że po wielu perypetiach :), dzięki Waszej pomocy, w końcu znalazłem dostarczyciela akwarium :) i firmę, która zasługuje na rekomendację.

Dla niektórych mój wybór nie będzie zaskoczeniem, ale najpierw kilka słów wstępu :)

Dla tych, co posiadają akwarium, temat jego wyboru jest być może średnio atrakcyjny - mam, co mam i jestem zadowolony, bo przecież już nie zmienię. Ale są nowi użytkownicy, którzy chcą mieć coś porządnego nie koniecznie za kosmiczne pieniądze.

Można pójść do byle pierwszego sklepu, zapłacić sowicie i wyjść z "wymarzonym" akwarium na plecach. Ale czy to będzie tanie? Prosiłem o wycenę w wielu miejscach i uwierzcie mi... rozpiętość cen jest szersza niż Droga Mleczna:)

Można, ja chciałem tak zrobić. Ale warto poszukać, bo można znaleźć perełki.

Miałem wiele opcji. Jedne polecane na tym forum (Przemek Wieczorek, eRybka, Aquarium Fish)... Za wyjątkiem tego ostatniego, smutnego przypadku Wasze opinie były trafione.

Sam znalazłem Aqua Medic jakieś parę kilometrów ode mnie. Miało paść na Aqua Medic, ale padło na Przemka Wieczorka.

Dlaczego? Pomimo utrudnionego kontaktu (chłop wiecznie klei akwaria:)) znalazł czas na wycenę i pomoc w rozwiązaniu problemów logistycznych.

Zaproponował najatrakcyjniejszą cenę (co także potwierdza ten wątek) zarówno za akwarium full oprtiwhite 200x80x70, jak i za szafkę na stelażu... Nie bał się sprawdzenia efektów swojej pracy. Generalnie ciężko jest Panu Przemkowi coś zarzucić:)

Dodatkowo, za kulisami forum, dowiedziałem się samych pozytywnych rzeczy na temat dzieł Pana Przemka.

Jak wiadomo z tego wątku, inne osoby także go polecają. Dziękuję im za informacje, zdjęcia i dobre słowo :)

Należy tez pamiętać, że klubowiczom przysługuje 10% rabatu u Pana Przemka.

Dlatego postanowiłem tę informację publicznie obwieścić. Niech Naród wie :) Niech jakość będzie upubliczniona:) Nie będziemy kupować w ciemno :)

Będę informował o dalszych etapach oczywiście w innym wątku.

Zamawiać planuję na sam początek czerwca z uwagi na długi okres oczekiwania. Ale nie ma się co śpieszyć.

Także dziękuję wszystkim za rekomendacje Akwarium Szczecin. Dziękuję także osobom upubliczniającym kiepską jakość akwariów konkurencyjnej firmy. Tak jak w przypadku pozytywnej rekomendacji, warto publicznie krytykować fuszerkę i naganne traktowanie klienta.

Na koniec chciałbym nawiązać do kilku postów wykasowanych przez administrację.

Była w nich mowa o akwariach akrylowych.

Nie zamierzam za nadto rozwijać tematu. Napiszę pokrótce co się dowiedziałem, bo warto się podzielić z innymi, niech nie tracą czasu.

1. W Polsce jest tak na prawdę jedna firma zajmująca się produkcją akwariów akrylowych dla zwykłego klienta

2. Cena akwarium 200x80x70 to .... 10000PLN !!! słono licza za robociznę - efekt braku konkurencji

3. cena materiałów do akwarium 200x80x70 to 4000PLN grubośc plexi 20mm; oczywiście producent akwariów ma znacznie taniej

4. akwarium akrylowe jest praktycznie w 100% szczelne - technologia produkcji sprawia, że płyty plexi stają się niemal jednym elementem

5. jest bardziej przeźroczyste od zwykłego float ale już float optiwhite jest praktycznie tak samo przeźroczysty (na papierze niby optiwhite przegrywa, ale czy te parę procent wszyscy zobaczą...? - tego nie jestem pewien - w sieci dominuje opinia, że różnica jest nie do odróżnienia)

6. akwarium akrylowe nie zniekształca obrazu jak szklane

7. jest leżejsze

8. niestety jest podatniejsze na zarysowania i to na prawę znacznie łatwiej je zarysować - można to polerować, ale jak zarysowanie powstało na skutek działalności ryby (od wewnątrz).... to trzeba zerować zbiornik :(

9. uważam, że jest to świetna alternatywa dla zwykłego szkła, ale już nie dla optiwhite - akrylowe nadal będzie bardziej przeźroczyste i nie będzie zniekształcało widoku, ale nie wiem ,czy te różnice nie są subtelne, a może nawet pomijalne.

10. przy dużych zbiornikach nie ma alternatywy - wykorzystuje się tylko akryl

Jeszcze raz dziękuję i mam nadzieję, że ten wątek pomoże nie jednej osobie w wyborze wymarzonego zbiornika.

• Dziękuję 3
Opublikowano
960 litrów to zacne szkiełko. Fajnie móc zacząć przygodę z Malawi od takiego litrażu. Gratulacje :-)

Dziękuję. Bez Was nie było by to tyle, tylko 112l :) TAK ZACZYNAŁEM PIERWSZY WPIS NA FORUM!!! :)

i już nie jest 960 :) 1120 :)

Opublikowano

Progres niesamowity, aż się boje co będzie jak już w pyskach się zakochasz bo na razie to bardzo platoniczne uczucie ;-) . Tak poważnie to fajnie, że zaczynasz od razu z grubej rury.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Dziękuję. Bez Was nie było by to tyle, tylko 112l :) TAK ZACZYNAŁEM PIERWSZY WPIS NA FORUM!!! :)

i już nie jest 960 :) 1120 :)

Poszedłeś na całość Kolego :-) Tym samym zbliżyłeś się litrażem do samego Prezesa :-)

Opublikowano

Heh... Szkło musi stanąć - wtedy będzie pewniak. Na razie niby wszystko obliczyłem - przejdzie przez drzwi. Ale ciągle się boję, że zostanie na korytarzu :)

A teraz wyobraźcie sobie jaki żona przeżyła szok, jak ze 100cm urosło :)

Mierzyłem nawet 3m, ale na prawdę nie da rady:) 250 też.

W tym miejscu zachęcam nowych Malawistów: Kupujcie większe szkło. Cena na prawdę nie jest duża. Napiszcie do Przemka Wieczorka na pw. Za zwykle szkło float są na prawdę śmiesznie niskie sumy. A za float optiwhite ma na prawdę najniższą cenę.

Nie bójcie się powiększyć swojego przyszłego akwarium :)

Na początku wydaje się, że 100cm to kolos. Potem 120, 150.. a 200 to już nie do zaakceptowania.....

Gdy zrobiłem sobie makietę dna 200x60 z kątowników aluminiowych (z regału:)) to zdębiałem... Nagle okazało se, ze to nie jest nic nadzwyczajnego. Ot akwarium. Trochę duże. Jak dodałem te 20 cm głębokości, to od razu oczka mi się zaświeciły: ile więcej tam można skał wpakować :) ostatnie kilka dni to wzrost akwarium do góry...

Dzięki Wam, dawno temu akwarium urosło do 60cm, a wczoraj dzięki temu, że ja dojrzałem, aby nadal rosło - ma już 70cm :) Po prostu chcę na maksa wycisnąć z niego ile się da do mojego pokoiku!

Nie powiedziałem Wam najśmieszniejszego:) Zrobiłem w niedziele przemeblowanie i wystawiłem na sprzedaż meble, kolumny i wzmacniacz, aby więcej miejsca było dla akwarium :) To już chyba choroba.

Małe akwarium to małe Mbuna - 1, 2 gatunki. Duże akwarium otwiera nowe możliwości!!!

Przede wszystkim non Mbuna z pięknymi rybami. Ca ja piszę.... z cudownymi rybami:) No i można mieć mix:)

W dużym akwarium łatwiej jest tez zaczynać. Moje przyszłe akwarium określam jako średnie.

Szczerze Wam napiszę, że gdybym mieszkał we własnym domu/mieszkaniu, to zamówiłbym akwarium jakie się da:) - ile wlezie:) Gdyby obecne było moje a nie wynajmowane, to by było akwarium 3m :) tak 300x80x70 :)

Jeśli Malawistyka mnie wciągnie i zmienię lokum, to z pewnością akwarium urośnie.

Liczę na dalszą Waszą pomoc. Bez niej mógłbym hodować gupiki i neonki.

Opublikowano

O człowieku, Twoja żona nie jest zazdrosna?

Chyba zaczynają Ci fruwać motylki w brzuchu, a wiesz o czym to świadczy?

Powodzenia w realizacji.

Miałem kiedyś szkło 250 cm i dżingiel mix.

Teraz mam największe 200 cm i wszystko poukładane.

Opublikowano
..Olo! Ale weź też pod uwagę ,że kiedyś będziesz musiał opuścić te mieszkanie... Nie zrozum mnie źle..nie zniechęcam..To taki mój pragmatyzm bo szkło trzeba będzie wynieść:)

To fakt, odważnie jak na wynajmowane mieszkanie... Pamiętam, że sam Cię namawiałem do jak największego baniaka, ale wtedy nie zdradziłeś nikomu, że wynajmujesz mieszkanie (albo ja to przeoczyłem...) ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.