Jump to content

Synonidis?

Recommended Posts

Witam

Ostatnio w trakcie przygotowań do wyboru pyszczaków pod nowe akwa wpadłem na post w którym ktoś na pytanie jakie ryby z pyszczakami zaproponował ryby z rodzaju Synonidis lub ślimaki neritina... o ile ślimaki znalazłem na necie to nie mogę znaleźć żadnej informacji na temat Synonidisa... ani jednego zdjęcia... nie wiem co to jest. Jakaś pomoc? :) No i jakie są wasze opinie na temat łączenia tego z pyszczakami? Mam również pytanie dot. tych ślimaków... raz w życiu miałem ślimaka w akwarium... po krótkim czasie miałem ich całe masy!!! czy da się to jakoś ogarnąć i trzymać chociażby jednego beż tych niesamowitych ilości malutkich? Czy pyszczaki je powyjadają? ( planuje mieć saluosi 1+7 ) No i również proszę o opinię na temat ślimaków trzymanych z pyszczakami. Zdaję sobie jednocześnie sprawę z tego że pyszczaki tylko z pyszczakami ale jeżeli jest jakaś sensowna opcja urozmaicenia tego to chciałbym ją rozważyć a nie mam na ten temat zbyt dużej wiedzy poza faktem że jeżeli już to tylko zbrojnik i tyle.

Pozdrawiam i życzę radosnych świąt :)

o ile ślimaki znalazłem na necie to nie mogę znaleźć żadnej informacji na temat Synonidisa... ani jednego zdjęcia... nie wiem co to jest.

przecież pełno o tym na necie :) wpisz sobie w google sum synodontis :) w Malawi występuje Synodontis Njassae i to chyba jedyny Synodontis z Malawi... myślę, że jak komuś się podoba, to może łączyć, bo w sumie to rybka biotypowa :)

Aha...rośnie dość duża i może zjadać mniejsze ryby

http://www.domowe-akwarium.pl/gietkozab_cetkowany.php

https://www.google.pl/search?q=sum+synodontis&client=opera&hs=q31&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=fbQfVcjTOIHTaPm1goAM&ved=0CCAQsAQ&biw=1920&bih=972

http://www.aquawiadomosci.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=209

• Dziękuję 1

w Malawi występuje Synodontis Njassae i to chyba jedyny Synodontis z Malawi...

Tak tylko ten jeden występuje w jeziorze malawi. Jedynie jakiego można dostać tego synodontisa to odłów ( WF) , oczywiście jest to taki biały kruk w naszym biotopie i będzie Ci go ciężko pozyskać.

Witam

( planuje mieć saluosi 1+7 ) No i również proszę o opinię na temat ślimaków trzymanych z pyszczakami. Zdaję sobie jednocześnie sprawę z tego że pyszczaki tylko z pyszczakami ale jeżeli jest jakaś sensowna opcja urozmaicenia tego to chciałbym ją rozważyć a nie mam na ten temat zbyt dużej wiedzy poza faktem że jeżeli już to tylko zbrojnik i tyle.

teraz dopiero zauważyłem planowaną obsadę, a z niej można domniemać , że nie masz zbyt dużego akwa, więc o Synodontis Njassae z Malawi raczej zapomnij, bo to ryba dość agresywna i dorasta do ponad 20cm i raczej do zbiorników ok +200 cm ... jak tak bardzo nudzą Cię same pyszczaki, to już lepiej wpuść coś z Tanganiki , jakieś muszlowce , czy naskalniki

• Dziękuję 1

Obojga panów podpowiedzi są śmieszne z tą różnicą że propozycja Yaro jest bardziej...jak by to?...poważna!?-Nie preferujemy(wręcz nie tolerujemy!)łączenia biotopów-to jest "KM"!;)...Jeśli ktoś czuje potrzebę urozmaicenia pyszczków to już tylko bajkowo kolorowa i piekielnie nudna solniczka!;)

przecież pełno o tym na necie :) wpisz sobie w google sum synodontis :) w Malawi występuje Synodontis Njassae i to chyba jedyny Synodontis z Malawi... myślę, że jak komuś się podoba, to może łączyć, bo w sumie to rybka biotypowa :)

Aha...rośnie dość duża i może zjadać mniejsze ryby

http://www.domowe-akwarium.pl/gietkozab_cetkowany.php

https://www.google.pl/search?q=sum+synodontis&client=opera&hs=q31&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=fbQfVcjTOIHTaPm1goAM&ved=0CCAQsAQ&biw=1920&bih=972

http://www.aquawiadomosci.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=209

wpisz sobie w google sum synodontis
Synodontis to ja rozumiem... w momencie mam info o rybie ale wpisz tak jak ja to znalazłem w czyimś poście Synonidis. Trochę się dziwiłem że nie za wiele mogłem tak znaleźć :) jeżeli rośnie tak duży to nawet nie chce go szukać. To samo ze zbrojnikami... nie chce zbrojnika na pół akwarium. Naskalniki... Myślałem o tym ale zamiast Saluosi przy czym jednak pozostanę przy obecnym wyborze. Dziękuję jednak za wyjaśnienie tematu :D

-- dołączony post:

teraz dopiero zauważyłem planowaną obsadę, a z niej można domniemać , że nie masz zbyt dużego akwa, więc o Synodontis Njassae z Malawi raczej zapomnij, bo to ryba dość agresywna i dorasta do ponad 20cm i raczej do zbiorników ok +200 cm ... jak tak bardzo nudzą Cię same pyszczaki, to już lepiej wpuść coś z Tanganiki , jakieś muszlowce , czy naskalniki

No niestety warunki mieszkaniowe nie pozwalają mi na duży zbiornik. 100x40x50 musi wystarczyć do czasu aż coś w tym temacie się zmieni przy czym zgodnie z innymi poradami jest to akwa w którym mogę trzymać saluosi 1+7 gdyż nie rosną one duże. Jest to główny powód wyboru akurat tych ryb... Czytałem tez o innych możliwych zestawieniach obsady ale... poprzestanę przy tym. Zastanawiałem się tez czy nie mogę do tego akwa dać 2 samców ale myślę że 1+7 będzie optymalnie :)

-- dołączony post:

Hehe nie przepadam za takimi ozdobami ale na pewno jest to jakieś urozmaicenie! :D przy czym ja bym bardziej się skłaniał w kierunku zniszczonego U-bota :D a jak z tymi ślimakami? czy jest to rozsądny pomysł czy również nie bardzo mówiąc delikatnie?