Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

otóż to. W biotopie malawi opti white jest raczej bez sensu, skoro zostało wynalezione i opracowane przez Takashi Amano, twórcę akwariów japońskich, gdzie trzeba podziwiać każdy detal.

Niech ktoś powie że nie podoba mu się takie akwa

http://www.akwarium.info.pl/iaplc/iaplc2012-200/iaplc2012-104.jpg

nasze przy tym wyglądają bardzo biednie :D

Polerowanie ma sens. Jakoś nie zaufałbym ponownie klejonemu akwariowi. Już bym wolał kupić nowe.

Opublikowano

Na ten moment i tak odłożyłem wymianę. Gorzej wygląda sprawa logistyczna na te parę dni. Na wodę beczkę muszę załatwić chyba taką ze 100 l by na nowo nie startować z cyklem i tam może filtry i ryby, a do tego kamienie czy warto wrzucać bo zaraz rewiry będą obejmować i zacznie się jatka. Piach to raczej będzie bez bakterii bo do beczki nie będę go wrzucał.

Opublikowano
Pierwsze słyszę że na rynku jest chinski optiwhite .To jakaś nowość ?

Optiwhite jest tylko jedeny w swpom rodzaju. Inne szkła z mniejszą zawartoscią żelaza to produkty huty GUARDINA i SAINTGOBIN .

Źle mnie zrozumiałeś. Przez słowo chińskie chciałem napisać podrabiane. Słyszałem opinie, że niektórzy sprzedawcy kleją szkło Guardian (lub inne z mniejszą zawartością żelaza) bezbarwnym silikonem i sprzedają jako tzw. FullOptiWhite.

Opublikowano

Amano (ADA) pierwszy raz użyli szkła optiwhite do budowy akwarium. Źle się wcześniej wyraziłem.

Miałem przyjemność oglądać holendra 125 l w ow. Efekt piorunujący.

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

jak się zakończył temat wymiany przedniej szyby?? 

Mam mocno podrapaną przednia szybę, tylną zresztą też... i dlatego się nad tym zastanawiam...

Edytowane przez Dziubek