Jump to content

pod piasek

Recommended Posts

Witam

jeszcze jedno pytanko mam dosc duzo zwiru nasypane a chce troche zmienic kompozycje i dolozyc kamienie. Czy mam wylapac ryby wybrac piasek i cos polozyc na dno np. Styropian 1 cm? Czy nir ma koniecznosci skoro mam juz wsystko zrobione i zarybione i tylko dolozyc stabilnie kamienie .Zwiru mam nasypane mysle ze z 5 cm

Coś pod kamienie podłożyć musisz bo jak położysz na piasku to rybki na pewno je podkopią i nieszczęście gotowe. Co możesz zrobić:

1. Kupić kratkę akwarystyczną i ją wcisnąć w piasek aż do dna.

2. Kupić spienione pcv, przykleić do niego kamień i wyciąć wokoło i potem odkopać piasek i włożyć kamień.

3. Kupić spienione pcv 3mm troszkę mniejsze od dna, zgarnąć piasek z połowy dna i wsunąć pcv pod niego. A na pcv poukładać kamienie.

Wysłane z telefonu

Prościej będzie wężem odessać piasek z dna akwarium z wodą, jak odkurzacz. Gdy będzie mniej wody łatwiej też złapać ryby. Przy okazji chyba to nieco mniej stresu dla nich niż układanie kompozycji z kamieni, z pływającymi w akwarium rybami.

Pod kamienie zaleca się położenie czegoś, tak naprawdę czegokolwiek. Może akurat masz coś pod ręką, jakaś pianka zabezpieczająca, pianka pod panele podłogowe, styropian, PCV... dosłownie cokolwiek co nie wejdzie w reakcje z wodą. W ten sposób zabezpieczysz szkło przed ewentualnym uszkodzeniem.

Konstrukcja nie powinna się ruszać, musi stać stabilnie. Jeśli nie jesteś w stanie jej ruszyć ręką, to ryby też tego nie zrobią. A gdy będzie dobrze ułożona nie podkopią jej, co mogłoby się stać gdyby kamienie układać na piasku.

zakupiłem dzisiaj kratki , które stosuję się do filtrów pod podłożem, wyciągne wszystkie kamienie i zastosuje w piasku:) więc mam nadzieje, że będzie dobrze. wieczorem zdam relacje jak powstanie aranżacja:)

kupiłem kratki tego typu :)

Filtr podżwirowy Happet UF-200 do 200l Bukowno (5162027067) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/51/62/02/70/5162027067@@AMEPARAM@@17@@AMEPARAM@@51/62/02/70@@AMEPARAM@@5162027067

i takie coś zastosuję:) zapłaciłem 30 zł