Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Mam na imię Piotr. Z akwarystyką pierwszy raz zetknąłem się kilkanaście lat temu. Po bardzo długiej przerwie zdecydowałem się na odświeżenie tematu i na pierwsze swoje Malawi. I wygląda to tak:

baniak - 100 x 40 x40

oświetlenie - 2 x 30 W (światło naturalne + silvania aquastar)

ogrzewanie - wewnętrzne 200W

napowietrzanie - 2 kurtyny 30cm

podłoże - drobnoziarnisty jasny piasek kwarcowy

tło - czarne, strukturalne

aranżacja - wapień filipiński, koralowiec czerwony, muszle barnacla

filtracja - biologia: kubełek HW-303B (ceramika, bio-wkład, zeolit)

- mechaniczna: 10` korpus narurowy + wkład szurkowy 100m

obsada - już w poczekalni ;) 3 + 6 Pseudotropheus saulosi; 5 x Military Helmet. W najbliższym czasie dołączą Gębacze z j. Wiktorii

Zbiornik jest właśnie w trakcie zalewania więc pierwsze foty dodam za 2 - 3 tygodnie.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Jest to oczywiście póki co opcja, z której mogę zrezygnować. Chętnie wysłucham wszystkich krytyk, za i przeciw. W planie mają dołączyć głównie ze względu na swoje walory estetyczne. Po prostu bardzo mi się podobają i z tego co się orientuję nie ma przecikskazań aby trzymać je razem z pyszczakami :)) Chyba nie będzie to jakieś wielkie faux pas ?:))

Opublikowano

Ja osobiście nie widzę przeciwwskazań, jeśli wszystko pasuje pod względem żywieniowych i bytowym, ale jest tutaj grupa ortodoksów, którym to się nie spodoba ;)

Opublikowano

Myślę, że 9 pyszczakow w takim akwa, to już dość. Pyszczaki z Wiktorii wyznaczają duże rewiry i dla nich samych, to akwa będzie za małe.

Opublikowano

Z moich merytorycznych przygotowań wynika, że nie ma żadnego konfliktu wynikającego z takiej mieszanki ;) a ortodoksyjny to był KKK i nic dobrego z tego nie wynikło :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

za dużo piachu , nie będziesz miał tam przy dnie cyrkulacji , kamienie, czy skałki, najlepiej wyglądają jak są w miarę podobne , np. same otoczaki , czy jakieś płytki piaskowca itp.... co do obsady to się nie wypowiadam ;)