spiochu Opublikowano 31 Marca 2015 #11 Opublikowano 31 Marca 2015 Mam nadzieję, że nh4 nie mierzone testem jbl serii 010. Wysłane z telefonu
belfort Opublikowano 31 Marca 2015 #12 Opublikowano 31 Marca 2015 Mam nadzieję, że nh4 nie mierzone testem jbl serii 010. Wysłane z telefonu Nie, akurat używam testerów amerykańskiej marki API.
spiochu Opublikowano 1 Kwietnia 2015 #13 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Ok, pytałem bo akurat ten konkretny test pokazywał zawsze 0 Wysłane z telefonu
belfort Opublikowano 9 Kwietnia 2015 #14 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Czy w 14 dniu od zalania akwarium i uruchomienia filtru, mając wysoki NO2 rzędu 5.0mg/L i NO3 na najniższym poziomie (ledwo co wykrywalne), powinienem zrobić podmianę wody ? Dodam tylko, że zbiornik ma 325L i chyba trochę przesadziłem z ilością wlanej uryny dwa tygodnie temu...
grzegorz1971 Opublikowano 9 Maja 2015 Autor #16 Opublikowano 9 Maja 2015 Witam, miesiąc temu wystartowałem z akwarium. Wystartowałem na bakteriach i urynie W chwili obecnej moje parametry to: NO2 - 0 NO3 - 20 Ph - 8,5 Ryby saulosi, rdzawe oraz hary zamówione, będą za tydzień. Czy woda jest ok. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 9 Maja 2015 #17 Opublikowano 9 Maja 2015 ...jeżeli obserwowałeś testami wzrost a potem spadek NO2 NO3 do podanych parametrów to jest ok. A tak na marginesie to są parametry przed podmianą czy po podmianie?
deccorativo Opublikowano 9 Maja 2015 #18 Opublikowano 9 Maja 2015 Grzesiu podaj jakie jest NO3 w kranie a belfort wygląda że przesadziłeś i to zdrowo. Ludzie przestańcie sikać do baniaków bez miary- macie inne pewniejsze metody startu. Ja na twoim miejscu bym podmienił z 50% wody ale z uzdatniaczem i dolał ampułkę Prodibio Biodigest lub Seachem Stability. Masz tyle uryny w baniaku że będzie miesiąc ruszał następny etap jeśli w ogóle ruszy.Bakterie nitryfikacyjne i tak siedzą już wszędzie a najmniej w wodzie ich jest więc śmiało podmieniaj.
grzegorz1971 Opublikowano 9 Maja 2015 Autor #19 Opublikowano 9 Maja 2015 Jeżeli chodzi o sikanie, to było malutko, symboliczna 50-tka, dużo czytałem na tym forum i odniosłem wrażenie, iż ogólnie większość "sika do baniaka". Zrobiłem tak samo. Dałem bakterie po 3 tygodniach zbadałem NO2 - 0, NO3 ok 40-50, PH - 8 po tygodniu podmieniłem połowę wody, po następnym tygodniu zmierzyłem, było jak w poście, dzisiaj minął tydzień dalej tak samo: NO2 - 0 NO3 - 20 PH -8,5 Rzecz najważniejsza, testy ZOOLEK.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 9 Maja 2015 #20 Opublikowano 9 Maja 2015 Ja na twoim miejscu bym podmienił z 50% wody ale z uzdatniaczem i dolał ampułkę Prodibio Biodigest lub Seachem Stability. Masz tyle uryny w baniaku że będzie miesiąc ruszał następny etap jeśli w ogóle ruszy. ..po co te manewry skoro cykl przebiega prawodłowo?
Rekomendowane odpowiedzi