Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mam blisko i miałem jechac obejrzeć , ale mi się przychorowało i na razie nie mam jak :/ ... ciekawi mnie jak ta rybka zachowuje się w akwa , jak z jej terytorializmem, bo widziałem tylko filmiki z Malawii i nie wygląda to najlepiej , bo gania wszystko , co się zbliży .... ma ktos jakiś link do filmu z akwa ?..... Fajna rybcia , bo nieduża , żywiołowa i z ładnymi samicami :)

Opublikowano

Przerzucone przez tłumacza Google

Konserwacji akwarium

2 chris podzielić się z nami swoim doświadczeniem z tym Mbuna.

Utrzymujemy trio tej małej Mbuna przez około 3 miesiące.

Są one przechowywane w zbiorniku 360 litrów (120 * 50 * 60) z Pseudotropheus zebra długi chesese miednicy (1-2), (2-4 Maylandia estherae) Pseudotropheus demasoni (1-1).

Filtracji powstał aż do ostatnich dni, zewnętrznej pompy 750 l / h.

We dodały pompa obiegowa 1000 l / h. Rzeczywiście, ryby tacy często ukrytych i czytaliśmy na forum, ryby były mniej nieśmiały, gdy nie był dobry ruch wody.

Mężczyźni i kobiety są 8 cm.

Samiec ma niemal czarny kolor z granatowymi refleksami na tylnej połowy jego ciała. Kontury płetw jest biały i zwiększa jasność kolorów.

Kobiet ma tendencję do kolor beżowy. Płetwy są prawie całkowicie czarny z granatowymi refleksami (tylko piersiowe są całkowicie przezroczyste). Ich plan jest opalizujący biały granicy. Dominująca samica ma niebieskie podkreśla długoterminową violacet wśród innych kobiet pielęgnic. To jest najpiękniejsze ryby niskie zasilanie, dość nieśmiała na początku, szybko znalazł swoje miejsce i egzekwowane.

W rzeczywistości, nawet jeśli jest to dalekie od bycia mordercą, lubi wybrać jaskini w akwarium i spędza czas nękanie kogoś przechodzącego w swojej dziedzinie. Generalnie, jest to ograniczone do biegu po sygnalizacji czasem gryzie w żeberek.

Jeśli jest się z nim (w domu), aby starać się zdominować tacę, on wie jak zapomnieć i ignorować najsilniejsze ryby, że (w naszym przypadku, mężczyzna i mężczyzna estherae ZLP). Jest nałogowym górnik i dlatego zadba, aby ułożyć kamienie tak, że nie będzie się do niego w swoich prac ziemnych operacji.

Dominująca samica spędza czas nękanie jego kolega (ale bez zadawania zbyt wielkie szkody), musimy upewnić się, że jest mnóstwo schronienia, jeśli chcemy uniknąć przykrych niespodzianek. Jest nieco bardziej zjadliwy niż zdominowany. To odbywa się zwykle w pobliżu naszego widzenia wystrój (ona szybko dołączył do nagłych ruchów z naszej strony) i dalej jak samic innych gatunków ryb, aby umieścić je z oczu. Do dzisiaj, ona zawsze odmawiał zaloty mężczyzn parady na miesiąc bez przerwy.

Kobiet dominuje, ze swej strony, szybko oddał do zaliczek samca zachował swoje pierwsze tarło prawie miesiąca.

Odzyskaliśmy piętnaście smażyć ten pierwszy reprodukcji. Są to beżowy, typowe wydłużony kształt Melanochromis z czarnej linii poziomej w pierwszej trzeciej części płetwy grzbietowej (ostre promienie).

Mamy mało informacji, aby dać Ci na nich, ponieważ są tam tylko na kilka dni. Są karmione Microverse, nauplii Artemia i proszkiem do smażenia. Są one utrzymane w Maylandia estherae i pyszczak rdzawy i mimo, że przybył ostatni w zasobniku (są one również najmniejsze), nie wydaje się być ani zaatakowana, ani agresywny wobec inne współlokatorów akwarium.

Podsumowując, uważamy, że jest ładny, mały mbuna raczej lepiej jest zachować mieszając z ryb w swojej klasie, a nie z HAPLOS lub spokojnymi rybami.

Opublikowano

Demasoni, no ja wiem, że jest tłumacz google ;) bardziej chodziło mi o komfortowe przeczytanie czegoś, co jest składne, niż zastanawianie się nad sensem zdania ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam po 9 miesiącach od startu zbiornika. Wydaje mi się że wszystko przebiega OK, woda jest bardzo czysta, ryby rosną a nawet Saulosi doczekały się potomstwa, podmieniam wodę co 2 tyg, sporadycznie czyszczę szyby ale w zasadzie niewiele jest z czego. Jedyny problem to pojawiające się okrzemki, tak myślę że to one, brunatny nalot łatwo dający się czyścić. To chyba z racji wody kranowej. Fotki są z dzisiaj jakieś 2 godziny po sprzątaniu i podmianie więc może jeszcze woda się nie ustabilizowała. Włożyłem dziś do filtra wkład firmy sera na krzemiany, zobaczymy czy będzie efekt po paru tygodniach. Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk  
    • Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "agresja". Pyszczaki są agresywnymi rybami z natury. Jeśli dochodzi do walk czy potyczek, ale wszystko utrzymuje się w równowadze, to nie masz czym się przejmować. Gorzej jeśli któryś gatunek czy poszczególne ryby są zaszczute, zepchnięte do narożnika. Na zdjęciach tego nie widać. Samce pływają swobodnie, samice też. Wszystko wygląda normalnie. Aranż jest ok. Obsada też.
    • Witaj, ryb masz i tak sporo na taki zbiornik. Obserwuj ryby , gdy będzie źle będziesz reagował. Gdy pojawi się agresor, możesz zmienić ustawienie skał. Możesz na czas agresji umieścić w akwarium rurki pcv, samice mają gdzie się ukryć. Dobrze dobrałeś obsadę, inne kolorystycznie samce nie będą widzieć w sobie wrogów. Ja zawsze miałem ukryte rurki, najlepiej takie do których nie może wpłynąć samiec. powodzenia
    • Witam ponownie Wracam z małą aktualizacją a raczej z zamiarem podpytania/podpowiedzi...  Zbiornik przeszedł małą zmianę jakieś 2-3 tygodnie temu. Obecna obsada:  Red red 1/4 Elongatus mphanga 1/3 yellow 1/2   Wydawało się, że po przeprowadzce ryby złapały swoje rewiry i jest spokój ale to chyba było chwilowe. Zastanawiam się teraz czy dokładać jeszcze jakiś kamoli chociaż nie ma za bardzo już gdzie czy nie dokupić jakiegoś nowego gatunku/sztuk z już posiadanych żeby rozłożyć agresję. Każde akwarium jest inne dlatego chciałem podpytać osób, które stosowały przerybienie i mogą pochwalić się swoimi doświadczeniami a może poradziły sobie z podobną sytuacją w inny sposób.  Pozdrawiam    
    • Słyszałem, masakra. Doszedłeś do siebie w miarę? Jak teraz Twoje zdrowie? Kiedy zobaczymy Cię w Pokrzywnej?   Dzięki za to zdjęcie. Potrzebowałem chwili, żeby ogarnąć, ale już wiem co i jak  A szyba musi wejść po przekątnej, nie ma innej opcji.
    • Znasz kogoś kto ma zamiast piwnicy basen ? Dziwny pomysł...
    • Ciekawy eksperyment, fajnie poprowadzony filmik. Do przeszczepu biologii zawsze używałem ceramiki, dobrze mieć potwierdzenie że sam zylc z gąbki też działa. I tylko tego samotnego kiryska w akwarium szkoda. 
    • Ja może napisze coś niepopularnego, ale ostatecznie przecież te ryby tak żyją w naturze. Pływa i szuka jedzenia. Nie ma dostępnych kilku samic 24 godziny na dobę. Z punktu widzenia ich codziennego samotniczego życia, to bardziej zbliżone do natury byłoby posiadanie jednej ryby danego gatunku.   
    • https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=Ip8pPQS3&id=4E5432C4FAEC719E144AA638A2EC01FEE064033F&thid=OIP.Ip8pPQS3KTFejOBzSf_f8QHaCW&mediaurl=https%3a%2f%2fth.bing.com%2fth%2fid%2fR.229f293d04b729315e8ce07349ffdff1%3frik%3dPwNk4P4B7KI4pg%26riu%3dhttp%3a%2f%2freefhub.pl%2fwp3%2fwp-content%2fuploads%2f2016%2f04%2ftabela.jpg%26ehk%3dIhieNxxXL454ZLCAcsYv%2bDt1WOo5CHZXt46x%2fq2oXx4%3d%26risl%3d%26pid%3dImgRaw%26r%3d0&exph=285&expw=895&q=glony+w+akwarium+tabela&FORM=IRPRST&ck=7A0D4046E47C13A65E32371C631F2F5B&selectedIndex=44&itb=0
    • Na targach akwarystycznych w Bydgoszczy pojawiły się nowe bakterie, w butelce znajduje się płyn w nakrętce pożywka dla bakterii. Nie stosuję takich bakterii, tych nowych nie polecam informuję że istnieje taki produkt.🙂
  • Tematy

• Grafiki

• Videos

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.