Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cóż, z tymi podmianami niekoniecznie musi być to. Mam wiarygodne informacje, że i po 7 miesiącach bez podmian (na razie 7) nic złego w akwa się nie dzieje a parametry są stabilne. Zainteresowanych odsyłam do postu deccorativo na forum KMT. Nie mam linka.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Tak sobie myślę, że przedobrzyłeś. Szybkie zmiany parametrów wody, zmiana oświetlenia zrobiła swoje. Też myślę, że to cyjanobakterie i tutaj proponuję poczytać wątki z forum. Dodatkowo przeczytaj dokładnie poniższy artykuł koncentrując się na stosunku Buddy'ego, który dotyczy zależności NO3 do PO4 a nie ogólnego azotu do fosforu.

http://buddendo.home.xs4all.nl/aquarium/redfield_eng.htm

Czym mierzysz PO4?

Opublikowano

Podmieniłem nie 10 a 20% wody w akwa ( już czas bo 3 tyg od ostatniej minęły ) + odmulenie z wyciągnięciem piachu z frontu i dodanie nowego w zamian. Skróciłem czas świecenia oraz falownik po karmieniu i odłączyłem na razie czerwone diody. Zobaczymy co z tego będzie.

W sobotę mija 2 tydzień od podmianki i wymiany części piasku z przodu akwa. Glona czarnego nie widać a podmianka raz na 3 tyg konsekwentnie przy działaniu NGBC i utrzymywaniu stałych parametrów NO3 , PO4 oraz o dziwo zbijania SiO2.

[300] Malawi