Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 112 litrowe z zupą rybną z dodatkiem opaczków jako wkładki to nie jest dobry wzorzec tam ryby myślą tylko "co my tu robimy" ... po dodaniu nastepnych 15 ryb będzie jeszcze spokojniej ... istnieje nawet szansa że przestaną się ruszać ;-). Tak poważnie to ostatnio na Forum Miłośników pielęgnic z jeziora Malawi dominują dyskusje co jeszcze można do pysków dorzucić. Dziwny to trend bo jest coraz większy wybór pyszczakow a ludzie kombinują w drugą stronę. Hodowcy produkują dziwne i nienaturalne ryby od dziesiątek lat. Powstała cała gałąź akwarystyki związanej z kreowaniem nowych. sztucznych odmian Gupika czy paletek. Może kiedyś powstanie taka gałąź w odniesieniu do Aulonocara. Może nawet powstanie klub miłośników takich ryb. Klub Malawi to jednak stowarzyszenie miłośników pyszczaków z jeziora Malawi. Nie są nimi sztuczne gatunki, nie są nimi zbrojniki , opaczki, wiktoria, tanga czy mieczyki. Można napisać o tym elaborat ( napisałem ze 3, można je znaleźć ) każda z tych grup ma minusy. Jeśli jednak w nie nie uwiezycie to pamiętajcie że jest jeszcze jeden argument, nie gra się w golfa w dresach i nie chodzi do kościoła w krótkich spodenkach. Łamiąc takie zasady można narazić się na odrzucenie czy śmieszność. Można napisać że to snobizm ale to po prostu zasady zbieżne z ideami KM. Jeśli te idee komuś nie pasują to proponuje założenie innego klubu czy przeniesienie na Forum ogolnoakwarystyczne. Nie piszę tego z pogardą ... inna akwarystyka po prostu nie jest malawistyką. utaj propagujemy właśnie malawistyke. No i na koniec do rzeczy :-D. Synodontis to ryba na specjalnych prawach, gdyż występują one w Malawi. Trudno ści z zakupieniem odpowiedniej odmiany i rzekomo tożsame zachowanie bliskich kuzynów powoduje żepojawia się on i u malawistów. Osobiście uważam, że jeśli mamy już je mieć to te z Malawi. Nauczony doświadczeniem związanym ze zbrojnikami mam dystans do jakichkolwiek stworków w akwarium z pyszczakami.. One destabilizacją życie w szkle. Bardziej bym widział je w akwarium w którym są ryby z jeziora Malawi.,

-- dołączony post:

Podoba mi się zmiana Twojego stylu w dobrym kierunku :D Zapewne to już raczej nie Tak będzie
No patrz ... młodzi gniewni wychowali nam Eljota :-D;-). Rai to nie tak jak myślisz, to u nas idzie w odwrotnym kierunku Ci co wiedzą najwięcej o łączeniu ryb spoza Malawi z tymi które są z tego jeziora są najbardziej grzeszni ;-) niepewność naszego moda powinieneś czytać jako znak że uprawia czystą malawistyke :-D i przynajmniej w tym zakresie opiera się na wiedzy zasłyszanej.
  • Dziękuję 1
Opublikowano
RAI dlatego napisałem opoczak jak autor w pierwszym poście, stąd moja dociekliwość ;)

Qrcze dopiero teraz zakumałem, że kolega to tak napisał. Jednak czasem czytamy to co chemy przeczytać, a na nie co tak naprawde pisze ;)

Opublikowano
Podoba mi się zmiana Twojego stylu w dobrym kierunku Zapewne to już raczej nie Tak będzie ,
RAI zapewniam cię, że stylu nie zmieniłem jak jestem czegoś pewien to o tym napiszę :) (twoje pewniki czyli śmierć i podatki dla mnie pewne nie są ale to już dyskusja na inne forum :)). Takiego zestawienia nie miałem, jak słusznie zauważył Hari, dlatego moje przypuszczenia. Opaczek czy jakakolwiek inna ryba będzie przeganiana jak wpłynie w rewir dominującego samca, czy da się przegonić to już inksza inkszość ;). Ponadto jak już wcześniej wspomniano opaczek jest aktywny głównie nocą w przeciwieństwie do pyszczaków, co również nie będzie komfortową sytuacją dla ryb. O mieszaniu biotopów nie wspomnę bo to sprawa oczywista :).
Opublikowano

....nie będę powtarzał już tego co koledzy wyżej napisali bo też jestem temu przeciwny. Ale powiem tylko tak..przy drobnej gradacji piasku ( nie żwiru) ta ryba narobi takiego zamętu ( kurzu) ,że na powierzchni będzie ciągle film bakteryjny , gąbka od mechanika będzie często się zapychać i zamiast czyścić dno ( wolę mieć dobrą cyrkulacje i czyścić wężem przy podmianach) spowoduje tylko większy bałagan. Może się mylę...

Opublikowano

-- dołączony post:

No patrz ... młodzi gniewni wychowali nam Eljota :-D;-). Rai to nie tak jak myślisz, to u nas idzie w odwrotnym kierunku Ci co wiedzą najwięcej o łączeniu ryb spoza Malawi z tymi które są z tego jeziora są najbardziej grzeszni ;-) niepewność naszego moda powinieneś czytać jako znak że uprawia czystą malawistyke :-D i przynajmniej w tym zakresie opiera się na wiedzy zasłyszanej.

Dziękuję Ci bardzo za słowo młodzi ;) od razu człowiek zaczyna oddychać pełną piersią , ale wracając do tematu, nie było moim zamiarem wychowywanie kogokolwiek ( no może oprócz mojej córki :D) i szczerze wątpię iż stało się to ( niechcący) moim udziałem ;). Może po prostu chciałem przeczytać to co przeczytałem :) albo przynajmniej wpasować w jakąś tam ideologie buntu - "młodych gniewnych" ;):D co nie oznacza jednak , że prawdziwe powody nie były czytelne :)

-- dołączony post:

RAI dlatego napisałem opoczak jak autor w pierwszym poście, stąd moja dociekliwość ;)

tak wiem też odczytałem w podobny sposób ten post choć nie zwróciłem szczególnej uwagi na "przeklawiaturzenie" :D, ale mam nadzieję , że moje wyjaśnienie spełniło Twoje oczekiwania i zaspokoiło Twoją ciekawość ;):).

-- dołączony post:

RAI zapewniam cię, że stylu nie zmieniłem jak jestem czegoś pewien to o tym napiszę :) (twoje pewniki czyli śmierć i podatki dla mnie pewne nie są ale to już dyskusja na inne forum :)). Takiego zestawienia nie miałem, jak słusznie zauważył Hari, dlatego moje przypuszczenia. Opaczek czy jakakolwiek inna ryba będzie przeganiana jak wpłynie w rewir dominującego samca, czy da się przegonić to już inksza inkszość ;). Ponadto jak już wcześniej wspomniano opaczek jest aktywny głównie nocą w przeciwieństwie do pyszczaków, co również nie będzie komfortową sytuacją dla ryb. O mieszaniu biotopów nie wspomnę bo to sprawa oczywista :).

co do zasady się zgadzam i nigdy nie twierdziłem, że jest inaczej :D , ale zdradź mi proszę skład eliksiru życia i adres Twojego raju podatkowego ;)

PS nawet jeśli miałoby to być na innym forum ;):D

Całą naszą dyskusje na zadany temat można by podsumować jednym zdaniem krótko i zwięźle:

1.Można, ale nie zaleca się

lub

2. można, ale po co

tudzież

3. można choć dna nie wyczyści :D

Opublikowano
ale zdradź mi proszę skład eliksiru życia i adres Twojego raju podatkowego PS nawet jeśli miałoby to być na innym forum

Co do "eliksiru" to może kiedyś przy piwie ale to dyskusja filozoficzno-teologiczna i trzeba sporo tego napoju ;) co do drugiego dasz radę z google :)

Sorry za OT.

Opublikowano
Dziękuję Ci bardzo za słowo młodzi ;) od razu człowiek zaczyna oddychać pełną piersią
raczej wskazywałem na to ;)Dołączył: 2014/07 a więc staż Klubowy ale ciesze się, że sprawiłem Ci trochę radości w tym przełomowym roku ;)