Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, jutro nadchodzi dzień startowy akwarium i w związku z tym mam kilka pytań:

1. posiadam kubeł fluvala 405 i w standardzie mam na jednej części filtra gąbki te długie hagenowskie a w drugiej 4 koszyczki. Rozumiem iż najlepiej będzie je wypełnić po brzegi ceramiką?

2. Jakie kupić bakterie na start? zastanawiam się nad Prodibio BioDigest i do tego Prodibio BioTrace. W jakiej ilości to lać ? po jednej amp wystarczy aby akwarium wystartowało ? póki co ryby będą za dwa tygodnie także może lepiej wlać po dwie?

3. jak już wleję bakterie to do akwarium mam sypać jedzenie dla rybek jako pożywke dla bakcyli ?

4. Dość ważne dla mnie pytanie, jak mam podnieść moje parametry wody, obecnie mam w kranie: ph +/- 7, kh 7 gh też wskazuje mi wodę miękką. Posiadam obecnie dwa małe wapnie filipińskie (dostałem za free bo tak to nie stać mnie na 60 zł/kg ;)) zastanawiam się jakie skały dołożyć żebym nie musiał wsypywać co podmianę sody...

5. Pytanie niby nie o wodę ale nie będę dawał osobnego tematu, mam pokrywe wromaka standard, jakie dać świetlówki żeby ładnie mi podkreśliło akwarium i wybarwiło pysie ? może ciut z lekka niebieskiego koloru ?

To chyba wszystko na teraz, z góry dziękuję za odpowiedzi :)