CoolPhone Opublikowano 9 Marca 2015 #21 Opublikowano 9 Marca 2015 Fire fish rośnie do 15cm, to kawał rybska. Nie wsadziłbym tego do 120cm.
wojtas1500 Opublikowano 9 Marca 2015 #22 Opublikowano 9 Marca 2015 Spokojnie ff 1+1 lub 1+2 możesz dać afre i coś wszystko lub mięsożernego;)
Neosternik Opublikowano 9 Marca 2015 Autor #23 Opublikowano 9 Marca 2015 A co gdybym zamiast ff dał AULONOCARA MALERI RED BURGUND ? Podobno ma o wiele bardziej intensywną barwę czerwoną.
wojtas1500 Opublikowano 9 Marca 2015 #24 Opublikowano 9 Marca 2015 To zależy z jakiego źródła ale wymiary ma podobne ale też bardzo ładna
Neosternik Opublikowano 9 Marca 2015 Autor #25 Opublikowano 9 Marca 2015 Wszystkie odmiany FF osiągają takie rozmiary?Odmiana Red Dragon również? AULONOCARA MALERI RED BURGUND to inna dieta,ciężko chyba będzie pogodzić z Harą i Magunga.
Neosternik Opublikowano 11 Marca 2015 Autor #26 Opublikowano 11 Marca 2015 Czy ktoś z forumowiczów hoduje Labidochromis Hongi Super Red i może się wypowiedzieć? Pytam bo juz mam taki mętlik z wyborem gatunku z odrobiną czerwieni i pomyślałem własnie o nim. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z tak trudnym wyborem
CoolPhone Opublikowano 12 Marca 2015 #27 Opublikowano 12 Marca 2015 Hongi to roślinożerca. Czyli obsada wywraca się do góry nogami.
Neosternik Opublikowano 12 Marca 2015 Autor #28 Opublikowano 12 Marca 2015 Mam tak : 1) Cynotilapia Hara Gallireya Reef. w bazie określony jako wszystkożerny 2) Msobo Magunga. w bazie określony jako wszystkożerny 3) Hongi jako roślinożerca 4) Maylandia Estherae Red Red w bazie określony jako wszystkożerny 5) Aulonocara Fire Fish w bazie określony jako mięsożerny choć forumowicze twierdzą inaczej Co do punktu 3,4,5 to tylko jeden z nich biorę pod uwagę,ale chciałbym waszej rady żeby uniknąć kłopotów z hodowlą.
CoolPhone Opublikowano 12 Marca 2015 #29 Opublikowano 12 Marca 2015 Z powyższej listy wybierz jednego "pewniaka", który chciałbyś żeby u Ciebie pływał i do niego dobierzemy coś bo narazie temat puchnie nam strasznie, a nic z tego nie wynika
Post_Mortem Opublikowano 12 Marca 2015 #30 Opublikowano 12 Marca 2015 Do pozycji nr 1 i 2 wybrałbym Metriaclima callainos (w takim zbiorniku jak Twój miałem podobny układ, z tym, że zamiast hara u mnie pływała afra Cobue). Metriaclima estherae red red to kawał kotleta i moim skromnym zdaniem do akwarium 240 l nie za bardzo będzie pasował pod względem osiąganych rozmiarów, a M. callainos to taki trochę subtelniejszy kuzyn ww. gatunku w pięknym opalizującym kolorze (chyba, że koniecznie się upierasz na pomarańczowy, ale i tak przy wyborze msobo będziesz miał piękne samiczki żółto-pomarańczowe). Taki układ jak który się dość dobrze sprawdzał pod względem zachowania (ryby nie wchodziły sobie w drogę - M. callainos były w zasadzie oderwane od substratu, afra zaciekle pilnowała swojego rewiru i się nie zapędzała poza kontrolowany przez siebie obszar, a msobo egzystowało gdzieś pomiędzy tymi dwoma gatunkami). Poza tym przy takich gatunkach zniknie Ci problem diety bo te rybki będą dość dobrze dopasowane do siebie pod względem preferencji troficznych.
Rekomendowane odpowiedzi