-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
-
Powinny być ok. 5-10 x gorsze od gąbki 30 ppi w filtracji biologicznej.
-
Wiadomo jak ma się gąbka 30 i 60 ppi do Maxspecta i Neomedia?
-
Wrzuciłem 2l używanej żywicy do 6l roztworu 10% NaCl i 1% NaOH (600g NaCl, 60g NaOH). Poleżała tydzień, okazjonalnie mieszana. Pończochy ocalały. Roztwór brązowy. Po wrzuceniu do filtra - azotany w zbiorniku po 12h spadły do ok. 5 ppm z wyjściowych 5-10. Nowa żywica zbijała azotany i fosforany do zera. Czyli regeneracja z NaOH działa, ale tylko w wiadarku cudów nie robi. Może stężenie 2%, albo regeneracja w kolumnie będzie skuteczniejsza. Może trzeba 2 razy, jak w linku wyżej. Wczoraj miałem 10h przerwy w dostawie prądu. Bez żadnego wpływu na ryby w tym najmłodsze.
-
Nagroda dzisiaj do mnie dotarła Książka jest naprawdę godna polecenia, wszystko ładnie i rzeczowo opisane oraz doprawione pięknymi zdjęciami. Wydanie w twardej oprawie i bardzo dobrej jakości papierze. Całość robi ogromne wrażenie.
-
Moim zdaniem trochę za mocny kupiłeś stąd problem. Ja w 170cm używam Tunze 6045 4500l/h i w dodatku skręcony do połowy. Wystarcza w zupełności a ryby się nie męczą. Pobaw się z ustawieniem tego ustrojstwa - zmniejsz przepływ tak aby było skutecznie a nie męczyło ryby Ma zamiatać odchody a nie piasek
-
Moje ryby przyzwyczajają się do zmiany cyrkulatora na silniejszy i może się okazać, że również i Twoje np po tygodniu odnajdą się bez problemu. Bynajmniej czy go zostawisz na noc czy będziesz regularnie wyłączać to ryby bez problemu dostosują się i przede wszystkim przyzwyczają się do zmian, do nowych warunków. Mój jedzie dzień i noc non stop. Ryby nie marudzą. Kiedyś wyłączałem na noc i też nie marudziły. Latem może być to plus jeśli działa non stop gdyż lepiej dotleni się woda. A zimą chyba warunki tlenowe są "lepsze" bo woda nie jest za ciepła. Obserwuj ryby
-
Jeżeli robi robotę za dnia, to nie jest on niezbędny do funkcjonowania przez całą dobę. Zaoszczędzisz troszkę prądu, a w dzień pozamiata co ma być zamiecione.
-
Witam. Zakupiłem właśnie cyrkulator wody Jebao SOW 9 do mojego akwarium 450 l widzę że ładnie wymiata nieczystości z dna i z kamieni. Jednak mam takie pytanie czy wyłączać ten cyrkulator na noc bo zauważyłem że pyszczaki nie mogą stać spokojnie choć cyrkulator ma tryb nocny.
-
@Fostix wróć się do postu #9, a następnie przeczytaj post #12. Tematem jest obsada takiego zbiornika, a nie aspekty techniczne. Choć wątpię czy autor tematu ostatecznie się tego podjął.
-
Witam, to oczywiście świetny pomysł, jednak faktem jest, że duża ilość ryb nie toleruje naszego klimatu. Jak zamierzasz trzymać te ryby w stawie zimą?
-
-
Topics
-
Images
Recommended Posts