zydanet83 Opublikowano 1 Marca 2015 #1 Opublikowano 1 Marca 2015 Problem zaczął się niedawno z jednym z samców ... Chodzi o to , że zaczął puchnąć ,łuski ma nastroszone i wywaliło mu gały z orbit ... To tego zauważyłem , że owy samiec nosi w pysku jakieś jaja ... Oczywiście nie przyjmuję pokarmu .... Puki co oddzieliłem osobnika do innego akwenu , ale niepokoją mnie te jaja w pysku ....Żeby nie było to na bank Samiec ...
stan Opublikowano 1 Marca 2015 #2 Opublikowano 1 Marca 2015 Przede wszystkim podaj wszystkie potrzebne dane zgodne z tym działem.
zydanet83 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor #3 Opublikowano 1 Marca 2015 Tylko co te dane o których mówisz mają wspólnego z tym co się dzieje ....Ale dobra wszystkie parametry są w normie .... Chodzi mi tylko o to czy jest to możliwe , żeby samiec nosił jaja w pysku ? Bo ja z taka sytuacją się spotkałem pierwszy raz ... A hoduje ryby już od 20lat ... Chyba , że to jakiś pasożyt ? Tak na oko tych jaj jest 10 ... Kolor pomarańczowy ...
MatiK Opublikowano 1 Marca 2015 #4 Opublikowano 1 Marca 2015 Dane mogą mieć bardzo dużo wspólnego z tym, co się dzieje bo złe parametry wody mogą wpłynąć na to, że ryba choruje albo truje się w azotynach bądź amoniaku jeśli pada biologia, hodujesz ryby 20 lat, powinieneś to wiedzieć poza tym taki jest egulamin działu więc jeśli chcesz pomocy i tutaj o nią prosisz to się dostosuj i podaj potrzebne parametry. Skoro nosi jaja to raczej nie jest samcem, może to dominująca samica i wybarwiła się jak samiec... Wrzuć jakieś zdjęcie tej ryby to będzie łatwiej coś powiedzieć bo po opisach to jak wróżenie z fusów.
zydanet83 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor #5 Opublikowano 1 Marca 2015 Parametry wody są w normie jak pisałem powyżej ... Sprawa dotyczy samca Labidochromis Hongi jest to jeden z 3 dominujących samców .... Jest to samiec z całą pewnością ... Gdyż nie posiadam samic tego gatunku ( efekt choroby w której padły wszystkie samice ) Dlatego dziwią mnie te jaja w pysku ... Co do pozostałych gromad ryb - ich zachowanie jest normalne ...
MatiK Opublikowano 1 Marca 2015 #6 Opublikowano 1 Marca 2015 Może w takim razie jest to najsłabszy z Twoich samców i został zatargany do reprodukcji takie rzeczy zdarzały się już kolegom, że dwa samce przystępowały do tarła, ale nie wiem jak było z noszeniem ikry...
mathias Opublikowano 1 Marca 2015 #7 Opublikowano 1 Marca 2015 Najs ... Masz bardzo wyzwolone ryby. Gender w zbiorniku to nic strasznego możesz teraz dzieciom tłumaczyć,ze samczyk kocha samczyka A tak na poważnie zamiast prorokować serio lepiej dołączyłbyś zdjęcie to pozwoli na postawienie diagnozy a nie polemizowanie.
ryba1 Opublikowano 1 Marca 2015 #8 Opublikowano 1 Marca 2015 Opis objawów pasuje do posocznicy, w późnym stadium. Ikra w pysku? To dziwne ale mogą to być po prostu jakieś wybroczyny, chociaż te występują raczej na ciele niż wewnątrz chiciaż nidy nie zaglądałem rybom do pysków.
zydanet83 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor #9 Opublikowano 1 Marca 2015 Próbowałem zrobić jej fotkę ale się chowa .... Jak ją przenosiłem do 2 akw. To przyjrzałem się i na bank są to jakieś jaja. Co do zamiany samca w samicę to dość dziwne... No cóż puki co będę ją obserwował.
MatiK Opublikowano 1 Marca 2015 #10 Opublikowano 1 Marca 2015 Próbuj do skutku ze zdjęciem i wrzuć jak Ci się uda.
Rekomendowane odpowiedzi