Skocz do zawartości

JAKIE POWINNY BYĆ PARAMETRY WODY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładna lektura wątków w tym dziale oraz strony klubowej mogłaby pomóc. Uzupełnienie tegoż informacjami z www.malawi.pl nie zaszkodzi. Można też na skróty - np. na tym forum - opcja szukaj i temat który Cię interesuje - i masz lekture do wieczora. Ale bardzo dobrze że zaczynasz od zadawania pytań bo to dobry kierunek. Drugi przydatny to właśnie lektura wszystkiego co w temacie, dużo, dużo czytania przed działaniem.

powodzenia

ps. bez caps lock'a please

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
pH - 7,6 - 8,5

NO2 - 0

NO3 < 30

GH - dH 5-10

KH - dKh 10-12

czy możecie mi wyjaśnić czym się różni NO2 od NO3 i czemu NO2 nie może być większe niż 0 i które są bardziej niebezpieczne??? i czy te parametry podane przez cezarix'a są rzeczywiste i takie wartości powinny być utrzymywane? Czytałem, że u niektórych jest ponad 35 NO3 i uważają, że jest to ok.

P.S skorzystałem z opcji szukaj i nie znalazłem wszystkiego co chciałbym wiedzieć:)

Opublikowano

Poczytaj proszę wątki w dziale "woda", np.:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=986 (w nim jest też inny podobny)

W dojrzałym akwarium NO2 powinno być równe 0, jak zamknie Ci się cykl azotowy NO3 < 30 (tak jak wyżej). Aby zbiornik dojrzał musi postać m.in. 2-3 tygodnie z włączonym osprzętem tak jak gdybyś miał tam ryby (filtry też), tak aby w filtrze biologicznym "zadziałały" bakterie nitryfikacyjne. Zresztą w zbiorniku musi być tzw. starter - welonka/welonki lub zbrojniki, któe póżniej wyjmujesz ze zbiorniki. Im więcej kupek na tym etapie tym lepiej. Upraszczam, ale jak dokładnie przeczytasz wątki (jest ich tu mnóstwo) to będziesz wiedział o co chodzi.

Opublikowano

zbiornik dojrzewal ponad tydzien i jest juz 12 pysi a parametry wody po mierzeniu to:

NO2- 0

NO3- 20

GH- 11

KH- 11

pH- 8