Jump to content

Hydroponika

Lax2

Recommended Posts

Witam. Mam od jakiegoś czasu hydroponikę , która najpierw działała w 240l a po przeprowadzce leci w 500l. Po przeprowadzce zmieniłem jej oświetlenie na led opisane tu http://forum.klub-malawi.pl/oswietlenie-hydroponiki-led-t24852.html co miało nieco usprawnić filtracje poprzez lepszy wzrost roślin.Świece od 5.30 do 24 oczywiście nie ciągle pełnym światłem (sterownik TC-420) mam dostęp światła dziennego Faktycznie rośliny wyprostowały sie w kierunku światła , wcześniej szły w kierunku okna . Liscie sa dużo większe ,ale parametrów jakoś specjalnie nie zmienia mam okolice NO3 50 mg. Zmieniło sie jeszcze zasilanie , wcześniej leciało na Aquel 110 teraz leci na kuble Fluval 405. Co do poziomu wody to wcześniej w starej wersji był troche problem z ustawieniem odpowiedniego i był ciągle za wysoki. Ku mojemu zdziwieniu nie wpłynęło na korzenie roślin , co sie okazało w czasie przeprowadzki do nowego baniaka, korzenie długie rozrośnięte i nie pogniłe. Teraz jest większa możliwość ustawienia i jest lekko powyżej wskaźnika OPTI ( mam donice do hydro z oddzielonym dnem i wskaźnikiem poziomu wody) natomiast zastanawiam się czy zraszać złoże jak dotychczas czy lepiej nie i trzymać tylko poziom wody ewentualnie zraszać ale obniżyć poziom???. Dodam taka ciekawostkę z w tych warunkach które teraz są wykiełkowało mi z pestki Liczi ;) (ostatnie foto). Inne rośliny to Skrzydłokwiat i Bluszcz.Hydro leci jakiś miesiąc w tej specyfikacji możne to jeszcze za wcześnie ? Jakieś wskazówki rady? Dziekuje ;)

post-9886-14695721205104_thumb.jpg

post-9886-14695721207663_thumb.jpg

post-9886-14695721209516_thumb.jpg

post-9886-14695721211311_thumb.jpg