Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dziękuję wszystkim AKWAMANIAKOM za podpowiedzi dot.,,gdzie kleic duży baniak /260-60-60/"- stelaż się spawa , zbiornik lada dzień się będzie kleił !

Już nasówa mi się wiele pytań / a ,,kto pyta nie błądzi"/ - jedno z nich jakiej wielkości sumpa budowac.

Mam nieograniczone możliwości co do wielkości ponieważ sump bedzie stał za ścianą w garażu.W związku z tym ile komór kleic w sumpie ?

Jakie wkłady sugerujecie zainstalowac w sumpie , który będzie obsługiwał baniak około 950 litrowy ?

Posted

sumpa musisz zbudowac pod pompe - jesli chcesz zatapialną, to musisz 1 komore przeznaczyc pod nia, jesli zastosujesz pompe zewnetrzna, to masz troche wiecej miejsca na material filtracyjny

gdybym robil sumpa, to zaplanowalbym go mniej wiecej tak:

1 komora spustowa

2 wstepna filtracja grubymi gąbkami

3 filtracja mechaniczna

4 duza komora na wklad bio

5 komora techniczna, na odbior wody z sumpa ( i ewentualnie pompe ), grzalke...

jesli masz miejsce, rob przeplyw wody gora-dol zamiast bokami, sumpa zrob raczej szerszego niz wyzszego (tzn. szerokosc nie musi byc wieksza niz wysokosc, wystarczy ze bedzie w miare proporcjonalna ), latwiej bedzie operowac w szerszym sumpie

jesli stac Cie na drogie wklady bio, to mozesz zasypac mniejsza iloscia lepszego materialu, jesli nie, to zrob miejsce na 30-50l keramzytu

dokladnej wielkosci sumpa nikt raczej Ci nie poda

ja mam 90l/375l akwa zasypane ok. 30l keramzytu