Jump to content

[240l]Obsada pomoc

Luki09

Recommended Posts

Witam,

Znalazłem sobie 4 gatunki ryb, które chce nabyć do akwarium 120x40x50 /240l są to:

Labidochromis permlutt 1+4

Labidochromis Caeruleus yellow 1+4

Lodrotropheus Sprengerae 1+4

i tu pytanie pewnie 4 para nie wejdzie ale podoba mi sie jeszcze, a moze jednak da rade przy jakims innym ukladzie ilosciowym powyzszej 3jki ?

Cynotilapia sp. "Hara" Gallireya Reef 1+4

Czy podana u gory 3jka moze ze soba funkcjonowac ? Cos doradzicie ciekawego jeszcze do takiego litrazu ?

Ogladalem obsady do 240l ale takiej opcji nie znalazłem nic podobnego dlatego zapytam :)

Podana obsada jest ok. Moim zdaniem brakuje tam niebieskiego koloru. Ale to kwestia gustu i Tobie wcale nie musi brakować.. ;)

Powiem Ci tylko jedno, ja do dzisiaj (już od roku) żałuję, że nie wziąłem tej Hary.. :)

Aha, jeszcze jedno. 4-ty gatunek w 240-ce to nie jest dobry pomysł.

Następny z Lodotropheusem. Nie ma takie czegość, jest tylko Iodotropheus

Marcin trochę wyrozumiałości dla nowego kolegi ;) sam na początku spotkałem się z nieprawidłowym zapisem nazwy tego gatunku. Pojawia się także opcja Jodotropheus i to u znanych i dużych hodowców... ;)

-- dołączony post:

Witam,

Znalazłem sobie 4 gatunki ryb, które chce nabyć do akwarium 120x40x50 /240l są to:

Labidochromis permlutt 1+4

Labidochromis Caeruleus yellow 1+4

Lodrotropheus Sprengerae 1+4

i tu pytanie pewnie 4 para nie wejdzie ale podoba mi sie jeszcze, a moze jednak da rade przy jakims innym ukladzie ilosciowym powyzszej 3jki ?

Cynotilapia sp. "Hara" Gallireya Reef 1+4

Czy podana u gory 3jka moze ze soba funkcjonowac ? Cos doradzicie ciekawego jeszcze do takiego litrazu ?

Ogladalem obsady do 240l ale takiej opcji nie znalazłem nic podobnego dlatego zapytam :)

Proponuję Harę zamiast Perlmuttów, będziesz miał zimny odcień i bardziej urokliwe akwarium ;) Perlmutty są super, ale z Yellowkami i Rdzawymi może być moim zdaniem za dużo ciepłych barw ;)

Marcin trochę wyrotak zumiałości dla nowego kolegi ;) sam na początku spotkałem się z nieprawidłowym zapisem nazwy tego gatunku. Pojawia się także opcja Jodotropheus i to u znanych i dużych hodowców... ;)

-- dołączony post:

Proponuję Harę zamiast Perlmuttów, będziesz miał zimny odcień i bardziej urokliwe akwarium ;) Perlmutty są super, ale z Yellowkami i Rdzawymi może być moim zdaniem za dużo ciepłych barw ;)

Co do nazwy faktycznie jest bledna. I tak jak mówisz różnie jest pisana. Chyba wezme Hare bo Permluty strasznie drogie 21 zl/szt a przy zakupie po 10 szt robi się przyjemna kwota ;)

Marcin trochę wyrozumiałości dla nowego kolegi sam na początku spotkałem się z nieprawidłowym zapisem nazwy tego gatunku. Pojawia się także opcja Jodotropheus i to u znanych i dużych hodowców...

Ostatnio też to zauważyłem na stronach hodowców. Nie wspomnę o allegro, olx czy giełdzie akwarystycznej. Ktoś raz, drugi napisał w necie i się rozprzestrzeniło.

Wracając do tematu. Im bardziej "egzotyczny" i mniej popularny gatunek tym jest droższy. Jeżeli jest to Twoje pierwsze Malawi to nie polecam inwestować w jakieś wyszukane gatunki. Brakuje tu troszeczkę niebieskiego koloru, dlatego Hara będzie chyba lepszym rozwiązaniem zamiast Permlutt'a. Proponuje Ci zacząć na razie od 3 gatunków. Poobserwować i ewentualnie jeżeli będzie coś jeszcze brakować, dokupić 4 gatunek.

U mnie ten 4 gatunek jest tylko w układzie 1+1 i są to bardzo spokojne Aulonki. Zdjęcie baniaku w podpisie jest już trochę nieaktualne.

Marcin spoko to żart:) faktycznie czepiasz się tych rdzawych a nazwa jest pisana różnie...ja jestem zwolennikiem że najpierw małych więcej a potem redukcja jak coś bo odwrotnie może być trudniej nowym nabytkom.U mnie moori właśnie poszły w odstawke a zostały placidochromis bo ladniejsze i spokojniejsze

a zostały placidochromis bo ladniejsze i spokojniejsze

Placki są naprawdę spokojnymi rybami. Wyobraź sobie, że w mojej 240l przez ponad pół roku przebywały 4 w pełni wybarwione samce Electry o rozmiarach od 12 do 16cm. Agresja ich polega na tym, że raz na jakiś czas przegonią innego samca na długość akwarium i dają sobie spokój. No i niezaprzeczalną ich zaletą są bardzo ładne samice jak na non-mbuna.