Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie że mogą być tej samej wielkości jak i większe. Saulosi to dosyć spokojna ryba i jak do tej pory nie zauważyłem agresji wobec innego gatunku, no a już na pewno nie do non mbuny.

Opublikowano

Tu się nie zgodze ani ze Stanem ani Wojtasem. Młode Aulonocara, gdy są tej samej wielkości lub mniejsze niż saulosi przegrywają z nimi konkurencje pokarmową. Przez to są narażone na stres a co za tym idzie choroby. Trzykrotnie dostałem w tym względzie nauczkę i uważam, że ryzyko jest za duże. Większa Aulonka nie da zrobić sobie krzywdy bo jest większa od mbuna. Stasiu swoje doświadczenia w tym względzie opierasz na rybach dorosłych a młode ryby to inna bajka. Młode saulosi potrafiły zabijać mi młode Aulonocara nawet w kotniku i były to Aulonocara sztuczne, musiałem je od siebie separować. Te naturalne Aulonki są delikatniejsze. Podobnie jest np z fryeri, Copadichromis i Placidochromis. 5-6 cm mbuna nie da się zagonić prawie nikomu. Takiej samej wielkości Placidochromis wytrzymały u dorosłych Mbuna 2 dni. Na 8 młodych 5 cm fryeri w Malawi mix przetrwały tylko 3. Były tam m.in saulosi ( największe ). Aulonocara sp. stuartgranti maleri w tym samym zbiorniku z 7 ostało się 4. Copadichromis wielkosci 5 cm jest ciągle zagrożony śmiercią przez 9-10 cm mbuna, tej wielkości mbuna jest praktycznie bezpieczna. Oczywiście saulosi to relatywnie łagodny pyszczak. Terytorialny samiec saulosi przebywa akurat dokładnie tam gdzie żerują Aulonocara. Nie demonizowałbym i jestem umiarkowanym zwolennikiem łączenia Mbuna z non- Mbuna ale nie młodych non - Mbuna z większymi od siebie Mbuna.

Opublikowano

Fakt , faktem nigdy nie zauważyłem agresji wobec nawet młodych ryb ale z grupy mbuna. Może aulonki swoim wyglądem prowokują do małej wje.... ;-)

Opublikowano

Ja po restarcie wszystko od maluszków nie zauważyłem żadnej agresji a mam yellow i demasonki;) demasonki tylko i wyłacznie eksperymentalnie i powiem szczerze narazie jestem w szoku jak pięknie się wybarwiły,zdrowe i zaczynają do tarła podchodzić...większa agresja między mbuną choć u mnie właśnie aulony troche większe były ale większe yelowy już dominujący samiec demonów atakował śmiało

-- dołączony post:

Nie róbcie mi krzywdy za te demasoni z non mbuną;)

Opublikowano
Fakt , faktem nigdy nie zauważyłem agresji wobec nawet młodych ryb ale z grupy mbuna. Może aulonki swoim wyglądem prowokują do małej wje.... ;-)
Bardziej niż prowokują wyglądem są po prostu statyczne, żywiołowe mbuniaki szturchają je i przeganiają no i mają lepszy start do karmy. Dostojność aulonek poparta 10-12 cm i wielkim pyskiem robi już wrażenie i zniechęca mniejsze mbuna do walki. Saulosi dodatkowo preferuje podobny sposób walki i nie ma w takiej konfrontacji szans. Dlatego jeśli kupisz je większe mniejsze saulosi nic im wielkiego nie zrobią
  • Dziękuję 1