Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Imrahil spokojnie posłuchaj harisimi daj mbuniaki do tych aulon bo non mbuna to za duże ryby do 240l i same aulony rosną spore kwestia dobrania kolorów i diety też odradzam melanochromisy,ryby pokroju afra cobwe bo są agresywne i nawet te aulony mogą mieć kłopot i staraj się dobrać niezbyt silnie terytorialne np.yellow który notabene jest mbuna ale mięsozerca więc nadawał by się bardzo tylko to.już kwestia Twojego gustu...ja bym na początek nie kombinował z wyszukanymi gatunkami

-- dołączony post:

Wszystkie astotilapie to wiktoria i ja nie widze nic przeciw bo sam miałem i piękna rybka nie wchodząca nikomu w droge a acei niestety rośnie spory ale nie większy niż samiec fire fish który potrafi śmignać 20cm;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wszystkie astotilapie to wiktoria i ja nie widze nic przeciw bo sam miałem i piękna rybka nie wchodząca nikomu w droge a acei niestety rośnie spory ale nie większy niż samiec fire fish który potrafi śmignać 20cm;)

FF 20 cm ? Zgodnie z moją wiedzą na maksa 13-14 a samica 9-10. Jeden samiec i dwie samice. Acejek trzeba stadko na prawdę sporych ryb w komplecie sporych bo samice nie wiele ustępują wielkością samcom. Nie wsyztskie Astatotilapia to wiktoria. Calliptera i sp. caliptera chizumulu to Malawi.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak sorki nie dodałem prawie;) co do ff to właśnie koleś chcial mi wcisnąć takiego z 17cm samca a u krzysia w stargardzie widziałem jeszcze większego to sztuczna ryba i nie idzie do końca przewidzieć jaki koń z tego wyrośnie...co do acei niestety zgadzam się to stadna rybka i duża ale zawsze może kolega powiększyć szkło jak malawi go zauroczy;) i myśle że mówimy tu o mlodych rybkach

• Dziękuję 1
Opublikowano

Z tym się akurat trudno nie zgodzić i istnieje ryzyko, że FF przerośnie ale to raczej wypadek a nie reguła ... wyraźnie dominują w nich cechy stuartgranti. Mieszanie w rybach powoduje jednak że czasami następuje efekt heterozji. Chó wsobny strazl nowych genów i pojawia się koń ;). Moje calico , red i rubin red były standardowe. FF największego jakiego widziałem to 12-13 cm. Zaryzykowałbym jednak z nimi

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czyli gdybym połączył tę 2 odmiany aulonacar mogłyby się krzyżować a co za tym idzie walka samców? Bo młode o tak chyba by się nie utrzymały. Gdybym musiał wybierać między aulonocara to maylandi zdecydowanie.

Opublikowano

U mnie red rubin regularnie wyciera samice ff na szczęście szybko wypluwa ikre a walk nie ma bo zdominował dwa samce ff i robi co cgce;) to jeszcze młode rybki więc wszystko może jeszcze się odmienić i jak znam ff jak urosną nie popuszczą

-- dołączony post:

Obecnie krzysio posiada 2 takie samce po ok 18cm

• Dziękuję 1
Opublikowano
Czyli gdybym połączył tę 2 odmiany aulonacar mogłyby się krzyżować a co za tym idzie walka samców? Bo młode o tak chyba by się nie utrzymały. Gdybym musiał wybierać między aulonocara to maylandi zdecydowanie.

Z tego co deklarujesz chcesz szkło ozdobne. Drogi są co najmniej 3 .Kontrolowane czy wręcz niekontrolowane przerybienie, all male tank, malawka z małymi grupkami ryb z jednym samcem w stadzie. Pierwsze to po prostu zaladowanie do szkła bardzo dużej ilości kolorowych pyszczaków i stworzenie akwarium gdzie pyszczaki pływają bez głębszego celu od czasu do czasu prokreują i walczą. Zachowują się jak podróżni na dworcu kolejowym. Ich uroda pojawia się incydentalnie a załączony film niczego nie udowadnia bo każda z tych ryb wyglądała by lepiej w normalnej malawce. Rozwiązanie z samymi samcami ma podobne wady jak dworzec. Zasadniczo samce bez samic są łagodniejsze ale i mniej imponujące oraz pozbawione sensu życia. Ostatnie z rozwiązań jest wg mnie najlepsze ale jednak samce powinny być pojedyncze. Czy twoje Aulonocara z dwóch gatunków walczyły by ze sobą ? Raczej tak choć nie koniecznie szczególnie ostro. Jednak 2 samce Aulonocara to 4 samice a więc niezbyt kolorowe ryby. 3 aulonki kontra 1+3 kolorowej mbuna ... dla mnie wybór jest prosty :-D

• Dziękuję 1
Opublikowano

No tak rozumiem i przychylam się do 3 opcji :) Czyli zostanie mi tak: harem Saulosi, harem Aulonocara Mayland i do tego znajdzie się coś czerwonego?

Opublikowano

No to fire fish i samice nie są brzydkie:)

-- dołączony post:

Co do aulonek to proponuje po jednym samcu bo drugi nigdy nie będzie taki ładny jak ten dominujący ale wybór jest Twój

• Dziękuję 1