belfort Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor #21 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Obstawiam zły/przeterminowany test na NO3... No chyba że wychodzi Ci na nim NO3 różne od zera w tych dwóch innych akwariach. Wysłane z telefonu Test na NO3 zakupiony dwa tygodnie temu. W akwarium z biotopem Amazonki pokazuje mi wartość 5.0 mg/L (tak samo było wczoraj w Malawi). Najbardziej mnie zadziwia fakt, że NO2 spadło przez jedną noc z wysoka do zera, a NO3 w ogóle nie wzrosło. Nie sądzę, żeby 20L świeżej wody aż TAK zaburzyło pomiar, tym bardziej że filtr chodzi non-stop. I jak to możliwe, że NO3 jednego dnia wskazuje 5.0, a następnego 0.0 ?
spiochu Opublikowano 20 Kwietnia 2015 #22 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Popatrzyłem na goggle pod hasłem "API test NO3 wrong" i jest sporo wątpliwości co do dokładności tego testu. Nie masz jakiegoś kolegi akwarysty który mógłby pożyczyć Ci testu na NO3? Albo po prostu kup kropelkowe JBLa... Wysłane z telefonu
belfort Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor #23 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Ok, kupię kropelkowe JBL. Powiedz mi, czy możliwe jest, żeby NO2 z wartości 5.0mg/L spadło jednej nocy do zera ?
spiochu Opublikowano 20 Kwietnia 2015 #24 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 A tego to ja nie wiem, to potrzeba kogoś bardziej doświadczonego. Wysłane z telefonu
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Kwietnia 2015 #25 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 I jak to możliwe, że NO3 jednego dnia wskazuje 5.0, a następnego 0.0 ? ...tu piszesz o NO3 - post 21 -- dołączony post: . Powiedz mi, czy możliwe jest, żeby NO2 z wartości 5.0mg/L spadło jednej nocy do zera ? ..a tu w poscie 23 piszesz o NO2 ???
belfort Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor #26 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Dokładnie tak piszę jak u mnie jest. W moim teście 5.0 mg/L to jest najniższa wartość na skali NO3 (mam taką dzisiaj), natomiast w przypadku NO2 5.0 mg/L jest najwyższą wartością w mojej skali (i miałem tak w sobotę). -- dołączony post: Właśnie przed momentem zmierzyłem parametry wody świeżo zakupionymi testami JBL. I wyszło: NO2 = 0 ; NO3 = 5 lub 10 mg/L (czyli podobnie jak w teście API). Dziś mijają 4 tygodnie od uruchomienia filtra. Czy to oznacza, że w piątek mogę bez obawy wpuścić pierwsze pyszczaki ? N03 z dzisiaj = 10 mg/L (wg testu JBL).
spiochu Opublikowano 22 Kwietnia 2015 #27 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Wydaje się, że jest ok choć dla mnie ten start jakiś dziwny jest Ale też piszę na podstawie wiedzy z forum bo sam miałem start na wodzie amoniakalnej i przebiegł dość szybko. Ja chyba będąc na Twoim miejscu zrobiłbym mały test czyli wlał trochę urny i sprawdził czy zwiększył się poziom NO2 a potem NO3. Ale może to bez sensu bo testy wykazują, że już można wpuścić rybki. Tak przy okazji - staraj się robić testy przy dziennym świetle bo przy sztucznym koloru są przekłamane. P.S. drodzy moderatorzy, zdaje się, że mocno zboczyliśmy z tematu Wysłane z telefonu
crav Opublikowano 23 Kwietnia 2015 #28 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 w XXI w sikanie do hobby to slaby temat... badałeś się zanim to zrobiłeś ?
belfort Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor #29 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Wydaje się, że jest ok choć dla mnie ten start jakiś dziwny jest Ale też piszę na podstawie wiedzy z forum bo sam miałem start na wodzie amoniakalnej i przebiegł dość szybko. Ja chyba będąc na Twoim miejscu zrobiłbym mały test czyli wlał trochę urny i sprawdził czy zwiększył się poziom NO2 a potem NO3. Ale może to bez sensu bo testy wykazują, że już można wpuścić rybki. Tak przy okazji - staraj się robić testy przy dziennym świetle bo przy sztucznym koloru są przekłamane. P.S. drodzy moderatorzy, zdaje się, że mocno zboczyliśmy z tematu Wysłane z telefonu Oki, dziękuję za opinię.
belfort Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor #30 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Wczoraj zakupiłem pierwsze rybki: Labidochromis caeruleus (6 sztuk) i Iodotropheus sprengerae (6 sztuk). Chciałem jeszcze Cynotilapię sp. "hara", ale niestety była niedostępna. Będę musiał poszukać w Holandii. Podobają mi się ponadto: Labidochromis chisumulae i L. Mbamba. Czy to prawda, że ryby z rodzaju Labidochromis łatwo krzyżują się między sobą ? Spotkałem się z tą opinią w holenderskim necie.
Rekomendowane odpowiedzi