belfort Opublikowano 20 Lutego 2015 #1 Opublikowano 20 Lutego 2015 Od dwóch tygodni jestem właścicielem akwarium Eheim proxima 325 l (130x50x50cm). Do tego dochodzi filtr Eheim professionel 3e 600T (1850 l/h) i tło strukturalne Back to Nature "Rocky". Jest to moje pierwsze Malawi. Po mału zastanawiam się nad obsadą. Czy ewentualnie mogłaby ona wyglądać tak jak poniżej ? pseudotropheus saulosi 2+6 LUB iodotropheus sprengerae (1+4) labidochromis caeruleus 1+4 pseudotropheus socolofi 1+2 LUB pseudotropheus acei 1+4 Chętnie zapoznam się w Waszymi sugestiami. Nie kryję, że najbardziej zależy mi na lab. caeruleus i gatunkach z widocznym dymorfizmem płciowym (w miarę możliwości).
belfort Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor #2 Opublikowano 27 Lutego 2015 W kontekście powyższego posta, co myślicie o następujących rybach: Metriaclima sp. elongatus chailosi Pseudotropheus sp. elongatus mphanga Metriaclima estherae Blue Nadawałyby się do akwarium 325L ? Jeśli tak, to konkretnie w jakim zestawieniu ?
yaro Opublikowano 27 Lutego 2015 #3 Opublikowano 27 Lutego 2015 Dobór ryb średni - tobie ma się podobać, ale rybom nie szkodzić, w pierwszym zestawieniu z postu 1 - dla mnie za żółto samice saulosi i yelowki a socolofi niezbyt pasuje do yelowka żywieniowo, dla Acei trochę małe akwarium. Metriaclima estherae Blue Pseudotropheus sp. elongatus mphanga iodotropheus sprengerae Takie zestawienie z podanych przez Ciebie ryb bym Ci zaproponował, jeżeli będziesz kupował młode ryby to kupuj po 7-10 szt (potem oczywiście do redukcji) Metriaclima estherae Blue jest od razu możliwa płeć do odróżnienia więc kup 2+5, niestety wątpię aby utrzymały ci się dwa samce więc pewnie zostanie 1+5 1
MatiK Opublikowano 27 Lutego 2015 #4 Opublikowano 27 Lutego 2015 A ja zmieniłbym propozycję Jarka (z całym szacunkiem - to tylko, tak jak napisałeś, kwestia gustu ) i zamiast Elongatusa wrzuciłbym Labidochromis Caeruleus żeby z kolei trochę ocieplić akwa 1
yaro Opublikowano 27 Lutego 2015 #5 Opublikowano 27 Lutego 2015 samice Metraclimy są żółte, więc dlatego zaproponowałem mpangę, ale i Twoja propozycja nie jest zła, to kwestia gustu.
MatiK Opublikowano 27 Lutego 2015 #6 Opublikowano 27 Lutego 2015 samice Metraclimy są żółte, więc dlatego zaproponowałem mpangę, ale i Twoja propozycja nie jest zła, to kwestia gustu. Racja, chyba myślałem o Callainos w tym wypadku ciekawiej będzie przy propozycji Jarka, chyba żeby zrobić jeszcze inaczej i wziąć Caeruleus, Mpangę zamiast Metriaclimy (żółte samice + Yellow to IMO za dużo) i Sprenegrae...
belfort Opublikowano 4 Marca 2015 Autor #7 Opublikowano 4 Marca 2015 Moja ostatnia wizja obsady: Labidochromis caeruleus (4+1) Cynotilapia sp. hara (3+1) Pseudotropheus maingano (4+1) Co ewentualnie mogłoby zastąpić maingano przy takiej obsadzie jak powyżej ?
belfort Opublikowano 7 Marca 2015 Autor #8 Opublikowano 7 Marca 2015 Rozumiem, że nikt na forum nie ma doświadczenia z Cynotilapia sp. hara ?
MatiK Opublikowano 7 Marca 2015 #9 Opublikowano 7 Marca 2015 W tym wypadku, żeby nie było ani za niebiesko z Harą, ani za żółto z Yellow jako trzeci gatunek proponuję Iodotropheus Sprengerae.
Bezprym Opublikowano 7 Marca 2015 #10 Opublikowano 7 Marca 2015 A ja proponuję Labidochromisa paerlmut ewentualnie joanjohnsonae . Wysłane przy użyciu Tapatalka.
Rekomendowane odpowiedzi