Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie o to. Wszyscy po kolei robia oddzielne biologii i mechaniki. Jak dla mnie to walenie wewnętrznego filtra jest chore. Jeden kubeł robi za wszytko a za razem jest estetyka zachowana.

Opublikowano
Jak dla mnie to walenie wewnętrznego filtra jest chore.
To nie jest miłe określenie i zgoła błędne ;) Wszystko ma swoje wady i zalety. Samodzielny kubeł trzeba częściej czyścić co jest upierdliwe, aby działał prawidłowo musi mieć konkretny przepływ (wtedy da się zamontować zewnętrzy prefiltr) i jako tako ustawić cyrkulację. Przy osobnym mechaniku możemy mieć mały kubeł (cena) ba, nawet przy rozsądnej obsadzie starczy większa kaskada jako biolog.

Nie ma jedynie słusznej i najlepszej filtracji :)

Opublikowano
To nie jest miłe określenie i zgoła błędne ;) Wszystko ma swoje wady i zalety. Samodzielny kubeł trzeba częściej czyścić co jest upierdliwe, aby działał prawidłowo musi mieć konkretny przepływ (wtedy da się zamontować zewnętrzy prefiltr) i jako tako ustawić cyrkulację. Przy osobnym mechaniku możemy mieć mały kubeł (cena) ba, nawet przy rozsądnej obsadzie starczy większa kaskada jako biolog.

Nie ma jedynie słusznej i najlepszej filtracji :)

eljot napisał bardzo rozsondnie.

Opublikowano

Panowie, zakupiłem już JBL 901e i znowu jak to człowiek bez doświadczenia mam skromne pytanie, czy to co jest w tym filtrze tzn. gąbki itd pozostaje, czy należy wnętrze wymienić na coś innego. Niedługo będę zalewał wodę i chcę się dokładnie przygotować. Ponadto mam kupić jakieś bakterie? paski kontrolne? itd proszę o poradę i wyrozumiałość.

Opublikowano

Kup wkłady biologiczne typu, matrix, grys koralowy, ceramika. Na zasys kup gąbkę by zbierała syf, która w miarę możliwości ( bo i tak troszkę się dostanie) nie dopuści do szybkiego zabrudzenia biologa. Testy tylko kropelkowe podstawa to PH, NO3 i NO2. Bakterie prodibio biodigest na start.

Opublikowano

Ja w 200l mam filtrację opartą na jednym kuble JBL e1501. W kuble 2 kosze to złoże biologiczne (jeden JBL kulki ceramiczne, drugi to Matrix), kolejny kosz to gąbka z włożonym Purigenem i ostatni kosz to gąbki do ostatecznej filtracji mechanicznej. Dodatkowo używam cyrkulatora JVP oraz skimmera eheim. Taki zestaw zapewnia kryształową wodę, czystą powierzchnię i nie zalegają mi żadne odchody, pomimo dość sporego gruzowiska. Kubeł czyszczę raz na 3 podmiany. Dla bezpieczeństwa mam na stanie zapasowe uszczelki do głowicy i zaworów. Jestem zadowolony z takiej filtracji i wydaje mi się, że do 200l kubełek bez mechanika daje radę.

Jedno jest tylko dość istotne. JBL ma prefiltry na pierwszym koszu co zatrzymuje grubsze brudy nie zapychając biologii.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Kubeł czyszczę raz na 3 podmiany.

Czyli raz w miesiącu , co przy mechaniku i biologu z osobna czyści się raz na pół roku. Dla mnie osobiście lepiej dać mechanika nawet tego 1000 nie zajmie dużo miejsca a po co grzebać co po chwile w kuble i ruszać biologię. Albo tak jak eliot napisał jakiś kubeł o dużym przepływie i wtedy prefiltr i prefiltr czyścić a kubeł też raz na pół roku otwierać.

[300] Malawi

Opublikowano

Trochę jestem niekumaty, a więc w koszu na samym dole mam jakieś białe kulki, natomiast w dwóch kolejnych koszach idąc do góry są identyczne gąbki. W czwartym a zarazem ostatnim koszu na samej górze są też gąbki tylko jakoś różnie poukładane. I pytanie który kosz mam wymienić na co tzn. na jaki wkład. Przepraszam ale tematem zajmuje się od kilku dni.

Opublikowano

Micromec to są białe kulki. Kup jeszcze Matrix seachem a na trzeci zostaw sobie miejsce jak będzie potrzeba użyć coś typu na zbicie PO4 albo krzemianów. Zostaw gąbkę w trzecim od dołu. Przynajmniej ja bym tak zrobił na początku bo matrix i micromec załatwi biologię.

[300] Malawi

Opublikowano

Dokładnie tak jak napisał Guban88ok3m.

A żeby to bardziej zobrazować:

JBL%2Bschemat.jpg

Bardziej już tego nie potrafię wytłumaczyć :)

• Dziękuję 1