Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie podstawowe do tych zbiorników YT jest takie - jak długo one istnieją w takiej formie. U nas na forum wiele osób mogłoby pochwalić się takimi ładnymi roślinami, (nawet ja :)) niestety nie trwało to zbyt długo, zwłaszcza jeśli chodzi o rośliny wolno rosnące.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Pytanie podstawowe do tych zbiorników YT jest takie - jak długo one istnieją w takiej formie. U nas na forum wiele osób mogłoby pochwalić się takimi ładnymi roślinami, (nawet ja :)) niestety nie trwało to zbyt długo, zwłaszcza jeśli chodzi o rośliny wolno rosnące.

Moje zwartki giganty rosną w akwa z demonkami od przeszło 2 lat.

• Dziękuję 1
Opublikowano

W mojej 240-tce rosły kryptokoryna anubiasy i nurzaniec. Krypto skasował saulosi bo postanowił zrobić sobie tam rewir, anubiasy załatwił glon na spółkę z rybami które kasowały młode listki a nurzaniec rósł rewelacyjnie.

galeria-8787.jpg

galeria-9283.JPG

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ano widzisz... saulosi. Potem ostały Ci sie niedobitki - samotniki. U mnie nie bedzie killerów roślinnych a samych roślin będzie bardzo dużo.

A jakie jest bezpieczne minimalne stałe pH dla pyszczakow? Z doświadczenia, a nie z literatury:)

Na razie ustaliliśmy, ze 7.8 bedzie bezpieczne. Pytam, bo im niższe pH tym wiadomo lepiej dla roślin. Każde 0.1 mniej to kolosalna różnica.

Ale bardzo się cieszę, że w końcu roślinność w Malawi przestaje byc tabu. Moze kolejne osoby podziela sie swoimi doświadczeniami.

Opublikowano
Ano widzisz... saulosi. Potem ostały Ci sie niedobitki - samotniki. U mnie nie bedzie killerów roślinnych a samych roślin będzie bardzo dużo.
Tylko że on jej nie jadł tylko wyrywał :) . Rośliny w malawi nie były tabu ale ich duża ilość wygląda nienaturalnie.
Opublikowano

Rośliny w malawce to nie tabu, większość osób je przerabiała , ja też i to kilkukrotnie. Zawsze były to przejściowe związki. Działalność ryb, profilowanie wody pod pyski no i wreszcie kłócenie się zielska z większością biotopu powodowały, że dorosłem do braku roślin ☺. Jednak aby być ścisłym moja wyobraźnia podpowiada mi roślinne malawki lub bardziej subtelne elementy roślinne. Duże piaszczyste dno, nad nim letrino a nad nimi Copadichromis. Na dnie pojedyncze niskie rosliny, hmm tylko jak zrobić aby były zielone w alkaliczne wodzie o przy niskim pozimie CO2. U mnie jest on znośny, nie mam glonów. Mam więc największe szanse w historii aby mieć rosliny. No ale wtedy nie mógłbym mieć Astatotilapii a więc ... wybór chyba prosty. .. roślin noe będzie ☺. Na pewno jednak możesz próbować . Kolega miał taką kranowke, że przy ph 7, 8 miał przyzwoite rośliny o fajnego mixa m.in Twoje ryby. Nabe też miał wręcz ich tyle, że oddawał mi . .. musiałem się mu zrewanżować, dostał Astatotilapia. .. i już nie miał problemów z ich nadmiarem bo w ogóle ich nie miał ☺ a ja nie mialem skąd brać roślin ☺. Dla mnie gra nie warta świeczki jeśli się nie ma odpowiedniej wody. Zwłaszcza, że przy regularnych podmianach wody nie są one potrzebne tak jak w innych biotopach.

-- dołączony post:

http://www.malawi.org.pl/?view1=rosliny

Tutaj masz coś od myślących inaczej ☺. Dla mnie optycznie jedno z tych szkieł wygląda zabawnie ale jedno w miarę.

• Dziękuję 1