Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wyglądają młode tego gatunku. Szczególnie interesuje mnie ich barwa ? Czy można je pomylić z młodymi Iodotropheusami sprengerae ?

Opublikowano

Witam, niestety można je pomylić z rdzawymi, właśnie kilka dni temu kompletowałem obsadę(którą zresztą mi poleciłeś :wink: ) i tak spanikowałem, że pytałem sprzedającego kilka razy czy jest pewien, że to hongi :D

Moje mają około 5 cm, płetwy i pyszczek są pomarańczowe, a reszta ciała połyskuje tak lekko na niebiesko, pojawiają się mało widoczne pionowe paski i wszystkie mają atrapy jajowe, niektóre więcej inne mniej. Sporo oglądałem zdjęć obu gatunków i zaobserwowałem, że nieznacznie różnią się kształtem. Tyle co zaobserwowałem, jak się oswoją w akwa pewnie się jeszcze zmienią :D

Opublikowano
z tym ze dorosle hongi sa piekne... a rdzawe nie :)

nooo jak kisor to przeczyta to masz pozamiatane :wink::lol:

Opublikowano
z tym ze dorosle hongi sa piekne... a rdzawe nie :)

de gustibus non est disputandum... lepiej byłoby gdybyś napisał, że mnie się np. dorosłe hongi bardzo podobają, a rdzawe nie. A co powiesz o samicy hongi, też piękna? Ale wybaczam... Hominis est errare, insipientis in errore perseverare ;)

Opublikowano

mam w moim akwa dwie hongi (przwdopodnie dwie samice bo się strasznie gonią) moge je komuś oddać za free,mają około 6cm, bo chce zostać przy dwóch gatunkach,w razie niemca jestem z trójmasta, jak ktoś w potrzebie to odzywać się!!!pozdrowienia

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

hej Wojtek

miałem sp.hongi trochę lat i faktycznie można młode pomylić ze sprengare, ale tylko przez pierwsze tygodnie, a potem to już i charakterek sie odzywa i te kolory...imho to jedna z piękniej ubarwionych ryb w "naszych" akwariach,a wybarwiony samiec to ozdoba każdego akwa z mbuna