Skocz do zawartości

Przesiadka na 240L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

w zeszlym roku okolo marca zalozyem moje pierwsze malawi ( po dosc dlugiej przerwie w akwarystyce, wczesniej mialem tropikalne) jako ze mialem akwa male (Roma 90 -okolo 90L) kupilem 6 malych saulosi, kiedy podrosly okazalo sie ze mam 5 samcow 1 samice, sprzedalem 4 samce i udalo mi sie dokupic 1 samice. W koncu przesiadam sie na wieksze, w niedziele jade kupic, zona sie upiera przy Juwel 180, bo jej sie szafka podoba (brak slow) ja chce Fluwal Roma 240 (wydaje mi sie bardziej odpowiednie do malawi) w zwiazku z tym zastanawiam sie jakie rybki dokupic, mieszkam w takim miejscu ze raczej wchodzi w gre przesylka, i to nie kazdy jeszcze chce wysylac, znalazlem sprzedawce ktory mi wysle ale mam "ograniczony" wybor. Teraz pytanie czy taka obsada moze byc :

1+2 saulosi (ktore mam)

- Pseudotropheus elongatus mpanga lub Pseudotropheus elongatus chewere (myslalem na Cynotilapia afra Jalo Reef ale nie moge dostac)

- Melanochromis "Maingano"

rybki beda mlode jak dosrsna to mysle ze zostawie 1+3 jak sie uda :)

Pozdrawiam

Londo

Opublikowano

Proponowałbym w takim razie żebyś dokupił Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano ze względu na preferencje żywieniowe (podobnie jak Saulosi są wszystkożercami). I dokupiłbym jeszcze ze dwie samice Saulosi bo ukłąd 1+2 to trochę za mało ;)

Opublikowano

Witam

Z tym akurat bedzie w miare latwo, Saulosi jako nieliczne maja w akwarystycznym w moim miescie, pracuja tam spoko kolesie z ktorymi sie mozna dogadac, wybiora mi ze 2 (teraz maja prawie 4 cm) jak sie okaze ktoras samcem to mi wymienia :). Czyli dokupic jako 2 Maingano, czy mozna sie pokusic o 3 ?? ktorys z tych o ktorych wspominalem ??

Pozdrowienia

Londo

Opublikowano

W 240l możesz trzymać 3 gatunki, ale w układach jednosamcowych. Elongatus Chewere to gatunek Metriaclima, nie Pseudotropheus, jest to ryba agresywna i nie wiem, czy przez podobnieństwo (niezbyt duże, ale jednak ciemne pasy na granatowym ciele) do samców Saulosi, nie było by przez to problemów... No i moim zdaniem do spółki z Maingano za dużo by już było tego granatowo-czarnego ubarwienia, ale to kwestia gustu ;) Pseudotropheus Elongatus Mpanga to roślinożerca i tu obawiałbym się łączenia jej z wszystkożercami jakimi są Maingano i Saulosi... No i też mają zimny odcień ubarwienia :P

Opublikowano

Witam

Przepraszam ze nie dopisalem, oczywiscie chce "haremiki" jednosamcowe najlepiej 1+2lub3 i zalezaloby mi na 3 gatunkach, wiec czy ktos moglby mi zaproponowac 3 gatunek jezeli z tych co podalem nie bardzo sie nadaja ??

BTW myslalem ze Saulosi to roslinozerca

Pozdrawiam

Londo

Opublikowano

Ale z tą Metriaclimą to tylko moje zdanie, daleko mi do eksperta więc aż tak się nie sugeruj ;) napisałem tylko jakie mam obawy, ale wcale nie musi tak być ;) napisz, jeśli nie jest tego za dużo, do jakich gatunków mas jeszcze dostęp, może uda się wybrać coś fajnego ;)

Opublikowano

Witam

A wiec tak, gatunki ktore moge w miare latwo kupic to:

Pseudotropheus flavus

Pseudotropheus Demasoni

Melanochromis johannii

Pseudotropheus elongatus chewere

Pseudotropheus elongatus mpanga

Melanochromis "Maingano"

Pseudotropheus sp. "Acei"

Pseudotropheus Crabro

Labidochromis hongi

Pseudotropheus tropheops Lundu

Melanochromis Auratus

Pseudotropheus sp "Red Top Ndumbi"

Labidochromis sp. "Mbamba"

Metriaclima estherae

Cynotilapia afra

Maylandia greshakei

Pseudotropheus / Metriaclima lombardoi

Akwarium jade zamowic/kupic w niedziele wiec do tego casu wypadalo by cos wybrac :)

Wyslalem jeszcze maila do sprzedawcy od ktorego kiedys kupilem Saulosi, kiedys mial sklep online a teraz strona jest a sklepu online nie ma, zobaczymy co mi odpisze, bo wybor ma duzo wiekszy, jezeli mozna to podam linka http://www.tfie.co.uk/index.php/our-fish1

Pozdrawiam

Londo