Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie długo usłyszę stwierdzenie, że wszystkie Aulonocary to krzyżówki.
Coś w tym jest bo one wyznają wolną miłość ;)

Panowie wyluzujcie, alona aulonie nie równa tak jak pyszczak pyszczakowi.

Generalnie Aulonocary to "spokojne" ryby i na pewno wolniejsze od mbuniaków, tu w bezpośrednim starciu mogą mieć problem. Istotna jest też wielkość akwa, w dużym aulona ma gdzie odpłynąć i olać zaczepki nerwowego mbuniaka, w małym już nie.

Opublikowano

troche zbaczacie z tematu panowie :D. Uważam że nie stoi nic naprzeciwko temu aby łączyć aulonki z Mbuną , nie widze ani przeciwskazań. Fakt że aulonki to spokojne ryby można włożyc między bajki . Ich spokojność objawia się nie zaczepianiem innych ale w kasze nie dadzą sobie dmuchać . Wybarwią się i nigdzie nie będą się chować jak to sugerują niektórzy. Jedyne nad czym w opisanym przypadku bym się zastanowił to kolorystyka . :P

Opublikowano

Też mi się wydaje, że lekko odbiegliście od tematu ;) proponowałbym wymoderować nowy wątek, np. "Łączenie Mbuna z Aulonocarami" i tam dokończyć dyskusję, natomiast tu zostawić te posty, które odpowiadają na pytanie w pierwszym poście.

Opublikowano

Myslę że eljot ma rację najważniejsza jest wielkość akwarium ale też jakie aulonki chcemy mieć. Moje byłe jacobfreibergi eureki spokojnie bym trzymałał z mbuną cały czas dymiły, lały się między sobą i rozstawiały mi inne większe ryby po kątach ale stuartgranti usisye już bym nie łączył jest dość płochliwa powiedziałbym wręcz tchórzliwa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ok wszystkiego sie juz dowiedzialem. Wielkie dzieki za odpowiedzi. Narazie wpuscilem po 7 szt Firefish i Labidochromis caeruleus. I te spokojne i te. Tak jak sugerowaliscie. Teraz potrzebuje cos z niebieskiego. Myslalem nad Demasoni ale sa roslinozerne :( Co doradzicie?

Opublikowano

Wyobraźcie sobie ze u mnie copadichromis mloto zatlukl podczas tarla afra jalo wybarwiajacego się samca.Zobacz w sygnie jaka mam obsadę i jak do tej pory miałem copadichromis tylko z mbuna i to copadichromis rozdawał karty w moim akwarium.