Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie,

Nie odzywałem się trochę bo w pracy urwanie kapelusza..

Niestety, muszę stwierdzić, że moja obecna instalacja jest po prostu do niczego...

Zwał jak zwał, kaseciak czy panelowiec czy cholera wie co jeszcze w moim przypadku okazal się niewypałem.. Ale już tłumaczę..

Założenie było proste - stała podmiana czyli kapanie wody do akwa... I tutaj przerobiłem 3 rozne zaworki.. od najtańszych po te drogie "dedykowane".. i te lepsiejsze chodzą powiedzmy przez tydzień i potem kropelkowanie zdycha... woda paruje... Każdy ubytek wody w pierwszej kolejności widać w komorze gdzie są gąbki... czyli 1L wyparowanej wody oznacza jakieś 10cm gąbek bez zanurzenia.. wiadomo co to oznacza....

Dalej, chwilowy zanik prądu... pompa staje, woda która jest w rurze wraca do panelu... a ze to co wraca jest nadmiarem więc automatycznie ucieka do kanalizy... Prąd wraca, pompa rusza - zasysa wodę (ten powiedzmy litr) - poziom wody spada w komorze i znowu gąbki na wierzchu.. zanim "nakapie" o ile...

reasumując, jestem bardzo niezadowolony... Myślę nad alternatywą która po pierwsze będzie bezobsługowa i bezpieczna dla biologii a po drugie da mi większą kontrolę nad tym co się dzieje w zbiorniku...

Na całe szczęście ryby rosną jak szalone, wchodząc do pokoju wszystkie są przy szybie licząc na jedzenie.. i wręcz się zastanawiam jak teraz dokupić reszte obsady skoro te są już "takie duże" :)

-- dołączony post:

A i jeszcze dzisiejsze pomiary wody:

ph 8,5, Tem 27st, kH 11, NH4 - 0,5mg/l, N03 - 0, NO2 <0,01mg....

Opublikowano

Zwał jak zwał, kaseciak czy panelowiec czy cholera wie co jeszcze w moim przypadku okazal się niewypałem.

Jeśli tak zbudowałeś tą filtrację jak mierzysz parametry to się nie dziwię że nie działa zadowalająco.

Pomiar to jakiś niewypał - to NH4 -0,5 mg/l przy NO3 - 0 a tam są ryby??:D

Opublikowano

może coś pomyliłeś w tych testach , bo to wygląda jakbyś dopiero startował z biologią ?

Witam Serdecznie,

Zwał jak zwał, kaseciak czy panelowiec czy cholera wie co jeszcze w moim przypadku okazal się niewypałem.. Ale już tłumaczę..

Każdy ubytek wody w pierwszej kolejności widać w komorze gdzie są gąbki... czyli 1L wyparowanej wody oznacza jakieś 10cm gąbek bez zanurzenia.. wiadomo co to oznacza....

Nie wiem jak zrobiłeś ten kaseciak, ale u mnie żeby pierwsza powierzchnia gąbki była na wierzchu, to musiałoby ubyć ze 40 litrów .... przecież jeden litr wody, to nawet nie jest 0.5cm obniżenia tafli wody w akwa, a w komorze gąbek powinienes mieć poziom wody w akwa, jedynie w komorze pompy spada , jak się zapchają gąbki.... chyba , że źle zrozumiałem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Trochę mnie nie było... bo mam focha na akwarium... I samego siebie.. Generalnie muszę coś wymyśleć z filtracją i dolewką bo to co mam i zaprojektował makok to jedno wielkie nieporozumienie...

Skłaniam się do SUMPa lub po prostu FX6... Ogólnie dupa jest, nawet nie chce mi się opisywać jak to teraz wygląda bo żenada i tyle...

Opublikowano

Siemka,

Dobra, drugie podejscie... Na dzien dzisiejszy są 2 problemy...

1. Stała podmiana - kropelkowanie - nie działa. Zaworki chodzą chwile po czym przestają przepuszczać wodę. Szukam rozwiązania DZIAŁAJĄCEGO, najlepiej sterowanego elektronicznie i reagującego szybko na spadek poziomu wody w przypadku braku prądu

2. Słabo działające filtr kasetowy... powiązane z punktem pierwszym...

Mam miejsce pod akwa, więc chyba skończy się na sumpie lub filtrze kubełkowym. Komory po kaseciaku zostawie do filtracji mechanicznej.

[ame]

[/ame]

Krótko, pomocy... bo jestem gotów postawić akwa od zera...

Opublikowano

Na szybkiego, w komorze jest pompa która zaciąga wodę i transportuję na drugą stronę... w związku z jej ubywaniem poziom obniża się więc woda z akwa przez grzebień przelatuję do komory... Wszystko gra okej gdy jest poziom wody... ale w przypadku braku prądu dzieje się to co widać na filmiku... No i dodatkowo jak wiadomo woda paruję.. więc ciągle musze jej dolewać bo stała podmiana NIE DZIAŁA (bo albo leci w miare konkretnie i podmienia się za dużo wody albo kropelkuję ale to kilka - kilkanaście godzin i zdycha)...

Opublikowano

No a co na to Makok? Przecież to on był fachowcem od sumpów i filtrów panelowych.

Wygląda to na ewidentny błąd przy konstrukcji. Dziwi mnie też nie działająca dolewka... przecież wiele osób taką stosuje i nic się złego nie dzieje. Zagadaj do chłopaków co mają sumpy (Harisimi na pewno). Coś doradzą.