Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Astatotilapia jest różnie kwalifikowana. Przykładowo Spreinat wyłącza tą rybę z układu non-mbuna, mbuna i traktuje jak Tilapie rendalii. W literaturze spotyka się różne opinie na ten temat. Na stronach francuskich jest to non-mbuna. Zapewne zgodnie z ich mentorem Tuvilem. Ad Konings uznaje pomimo pewnych wątpliwości że jest to mbuna a dokładnie nawet ryba najbliższa rybie od której wywodzą się pozostałe pyski. Jako że uznaliśmy że stosujemy nazewnictwo Koningsa to trzeba być konsekwentnym i tutaj także trzymać się tego. autora. Swoją drogą ta ryba jest jak mbuna i bardziej mi ją przypomina w zachowaniu

-- dołączony post:

Poszedł mój głos ale tylko na predatory bo chyba dwa razy nie idzie głosować.

Ja zaznaczyłem 3 opcje

• Dziękuję 1
Opublikowano

Znowu moje trzy grosze:

1/ Czy nie brakuje rodzaju...tego na S.;)....dennego...nocnego?

2/ Może warto dodać "ryby sztuczne"

3/ Może warto dodać "ryby spoza Malawi"

0% złośliwości - nie namawiam, ale też jestem ostatni do rzucania kamieniem;)

od.pkt 2 - No odrobina (ciut-ciut) złośliwości w stosunku do iceberga, który IMHO ma taryfę ulgową w stosunku do fire-fish:)

Opublikowano

Synodontis to dodatek podobnie jak zbrojniki .W sumie nie są istotne w tym sondażu. Generalnie nie powinno się wskazywać sztucznych ryb bo są to tylko umowne nazwy rodzajowe ale po pierwsze to zabawa a poza tym nie przewiduje się sali przesłuchań czy tortur aby wydobyć z glosujacego całej prawdy :-D;-). Glosujcie zgodnie z waszą opinią :-)

Opublikowano
nie przewiduje się sali przesłuchań czy tortur aby wydobyć z glosujacego całej prawdy :D;)

niepotrzebnie to ujawniłeś - zeznania mogą być mniej wiarygodne;)

Opublikowano
Wojtku czy możesz wyedytować mój głos? Kliknąłem na haps zamiast aulonki ;)

Tak to jest jak się najpierw robi później czyta... ;)

No właśnie nie mogę ;( to działanie anyoszustowe coby sobie moderator zwycięstwa nie zapewnił . Piszę to po konsultacji z Sir_Yaro a jak on nie może to gdzie mi biednemu żuczkowi do niego :D.

-- dołączony post:

Coś nie tak jest z podliczaniem głosów dla mbuny - liczba głosów - 2, a wymienionych jest trzech "głosujących" użytkowników

PS - teraz już różnica 3 (liczba "głosujących") do 4 (duchu, harisimi, suricade i tom77)

Być może nastawiona jest opcja "Licz wszystkie głosy, z wyjątkiem głosów toma77 - wtedy jest OK:D

teraz chyba jest OK to akurat mogłem poprawić

Opublikowano
Wojtku czy możesz wyedytować mój głos? Kliknąłem na haps zamiast aulonki ;)

Najwyraźniej Twoja podświadomość ucieka w kierunku Haplochromis... ;)

Opublikowano

Mam w pamięci że Maciek ma Aulonocara a nie Haps. Stan natomiast nie dołożył 2 grup ( Mbuna i Haps ). Dołoży i odejmie się od końcowego rozrachunku. Zakończę test jak straci dynamikę. Na razie 42 osoby się wyklikały a wiec jeszcze dużo głosów do oddania.

-- dołączony post:

Na razie 52 osoby oddały swoje głosy. Zapraszam pozostałych do zabawy.

-- dołączony post:

Mamy 57 osób, dynamika klapła ;-) jednak wierze, że są jeszcze tacy co chcieliby oddać swój głos a ankiety nie zauważyli. Przypominam więc i tą zabawę.