Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdybyś łączył np.yellowka z nkhata bay lub estherae red red z estherae ob wtedy byłby problem z ryzykiem bastaryzacji narybku.Nie łączymy odmian barwnych tego samego gatunku lub ryb o podobnej kolorystyce.

Osobiście zostawiłbym nkhata bay miałbyś względny spokój, u polita tylko samiec jest piękny samiczki urodą nie grzeszą poza tym polit to raczej agresywny gatunek.

Hara ma ładniejsze samiczki.

Wysłane z mojego LG-D722

Opublikowano

Metriaclima Msobo Magunga

Pseudotropheus Elongatus Mphanga

a czy Cynotilapia Afra Cynotilapia afra Cobwe lub Cynotilapia Hara gallireya reef jako, że figurują w bazie forum ryb wszystkożernych nie zrobi się zbyt duży kocioł ?

Opublikowano

Nie przekonasz się jak nie spróbujesz, aczkolwiek u Msobo agresywne są także samiczkiwięc możesx mieć tam dużą selekcję wewnątrzgatunkową.Możrsz zamiast Msobo dać Yellowka który nie jest ściśle terytorialny lub Saulosi ,który nie jrst tak agresywny jak Msobo.

Wysłane z mojego LG-D722

Opublikowano

Witam dziś kupiłem obsadę ( jej część bądź całą )

-Pseudotropheus elogantus mphanga

-Cynotilapia Hara gallireya reef

jako 3 możliwe jeśli się w ogóle zdecyduje to Iodotropheus sprengerae

I takie moje pytanie jak to jest z agresywnością u Pseudotropheus elogantus mphanga wewnątrz gatunkowo ? Ponieważ ledwo co je wpuściłem a już zauważyłem ubytki płetw u 7 osobników prócz czystego wybarwionego samca ubytki są widoczne aczkolwiek niewielkie i tu kolejne pytanie czy takie ubytki się "zasklepiają" odrastają te płetwy, bo szczerze mówiąc tak biednie teraz to wygląda ;)

Opublikowano

Płetwy odrosną, pod warunkiem, że wcześniej ten samiec do końca nie załatwi ich właścicieli, a skoro taki porywczy to kto wie jak będzie... ;)

Opublikowano

Hm póki co bardzo mocno walczy z własnym odbiciem ;)

Ewentualnie myślałem nad przeniesienie taj gromadki do 112l a tutaj wpuścić do Cynotilapia Hara gallireya reef

Sulosi+ Rdzawe

prawdopodobnie byłoby wtedy ... spokojnie .

Opublikowano

No coś Ty, te ryby nie nadają się do 112, to tam ewentualnie możesz wpuścić haremik Saulosi i tyle ;) Moim zdaniem powinieneś poczekać z jakimikolwiek ruchami do momentu zapoznania ryb ze zbiornikiem, muszą się przyzwyczaić, obrać rewiry i może trochę się uspokoi bo na razie to jest pewnie jeden wielki chaos ;)

Opublikowano

No tak nie da się ukryć głównie Pseudotropheusy robią chaos ;)bo Cynotilapia jest jeszcze bardzo malutka około 2-3 cm ;) także z nimi jest spokój jeszcze Rdzawy jest w drodze do mnie także posłucham się Ciebie i zobaczę co się dalej będzie działo.Mam nadzieję, że samczyk się uspokoi reszta podrośnie wykurują się i będzie wszystko fajnie ^^ (nadzieja matką głupich a przyroda i tak swoje zrobi) najwyżej będę musiał dokupować rybcie ;/